Zöldszíves szakmai nap Dunaharasztin

2022-10-12 | Budaörs
Most, amikor egyre nagyobb hangsúlyt kap a természetvédelem, tanulságos volt október 7-én a dunaharaszti Hétszínvirág Óvoda kétnapos,országos pedagógus találkozóján részt venni, melynek kezdeményezője a 30 éves Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő mozgalom.

A rendezvény fővédnökségét Dr. Áder János, a Kék Bolygó Alapítvány elnöke vállalta el, ami nagy elismerés és megtiszteltetés volt az óvoda közössége számára. A délelőtt folyamán dr. Szili Katalin, miniszteri biztos, az Országgyűlés volt elnöke -aki 1996 óta a Zöld Szív tiszteletbeli tagja, mint humánökológus és volt környezetvédelmi államtitkár – mondott beszédet, elismerve a legkisebbek között végzett munkánk fontosságát, nemcsak a jelenünk, hanem a jövőnk szempontjából is.

Vízvizsgálat Dr. Victor Andrással.

Alább a szervezők beszámolójából idézünk.

A nap folyamán bemutatásra került:

– Óvodánk Madárbarát tanösvénye,

-A Zöld Szív Védenc programja,

-A Zöld Szív Folyófigyelő programja,

-A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület Beporzó Vándor Tanösvénye,

-Játékkiállítás környezeti témák és matematikai képességek fejlesztése terén, mely társasjátékokat az óvodánk pedagógusai készítettek, fejlesztettek.

Óvodánkban a Zöld Szív elveit szem előtt tartva mindennaposak a közvetlen környezetünk felfedezései, olyan állat és növény fajokkal való ismerkedés, amelyek a gyerekekkel együtt élnek óvodánk udvarán, vagy akár a közvetlen környezetünkben.

Mi is nyertünk, óvodánk minden dolgozója a közel egy évig tartó szervezés folyamatában olyan példaértékű összefogást mutatott, ami nélkül ez a két nap nem jöhetett volna létre.

Orgoványi Anikó és a vendéglátók.

Orgoványi Anikó elnök, a Zöld Szív megálmodója így nyilatkozott: A találkozónak sok emlékezetes pillanata volt. Mindjárt a megérkezéskor jóleső érzés volt látni a jelenlévők nagy számú csoportját, végignézni az érdeklődő tekinteteteken. Az intézményben tapasztalható derűs felszín mögött jól érezhető volt az az évek óta folyó, kimagasló szintű környezeti – természeti nevelési munka, melynek gyümölcse mostanra megérett. Bár a gyerekek nem voltak személyesen jelen a rendezvényen, mégis az óvoda minden szegletében és környezetében érezni lehetett azt a tudatos szemléletformáló, ugyanakkor szeretetteljes légkört, mely nap mint nap körülveszi őket. „Jó lehet itt gyereknek lenni!” – fogalmazódott meg többünkben is.

Sok helyszínről érkeztek a résztvevők, köztük egész távoli vidékekről is, úgy mint: Budaörs, Budapest, Csíkszereda, Dunaharaszti, Ercsi, Érd, Hajdúszoboszló, Karcag, Kecskemét, Kismaros, Lajosmizse, Mezőberény, Nagycenk, Nagyvárad, Ócsa, Paks, Páty, Pécs, Pilisvörösvár, Pomáz, Rákócziújfalu, Sopron, Sukoró, Százhalombatta, Szeged, Szekszárd, Szigetszentmárton, Szolnok, Tatabánya és Tormás. Különösen megható volt találkozni olyan kollégákkal, akik településén egykor aktív zöldszíves csoportjaink működtek, majd valamilyen oknál fogva lecsendesedtek, és most remény van az újraindulásukra.

Köszönöm, hogy ott lehettem

s.k.

Megosztás