Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A Székesfehérvári Királyi Napok programjai augusztus 10-én, szombaton

2019.08.10. @ 09:30 - 23:00

Az Osszárium ünnepélyes megnyitásával folytatódnak a Székesfehérvári Királyi Napok augusztus 10-én, szombaton délelőtt. Lesz IV. Béla királyról és koráról szóló tudományos konferencia a Városházán, kiállítás a múzeum Országzászló téri épületében, de hallhatunk fúvós fesztivált, könnyűzenei koncertet, illetve este láthatunk mozgó történelmi képregényt és zenés épületfestést is.

A néhai királyaink földi maradványait őrző Osszáriumot ismét megnyitják a látogatók előtt a Királyi Napok keretében. Az ünnepség szombaton 9.30 órakor kezdődik a Nemzeti Emlékhelyen, a tiszteletadáson köszöntőt mond Róth Péter alpolgármester. A megnyitó után Rácz Piroska antropológus tart szakmai körsétát, ezt követően 15 órakor, majd 11-én, vasárnap, 17-18-án, jövő szombaton és vasárnap szintén 15.00 órakor vehetünk részt szakvezetésen.

A Városházán 10.00 órakor kezdődik a Béla király, míg éltél…hű béke honolt című tudományos konferencia az uralkodóról és koráról a Városi Levéltár és Kutatóintézet szervezésében.

14.00 órakor a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében nyitják meg a Hősök, szentek, hódítók – IV. Béla élete és uralkodása című kiállítást. A december 31-ig látogatható, nagyszabású időszaki tárlat végigkíséri a látogatókat a király életén, megjelenítve uralkodásának és életútjának legmeghatározóbb és legemblematikusabb pillanatait. Köszöntőt mond dr. Cser-Palkovics András polgármester, a kiállítást megnyitja Pokrovenszki Krisztián igazgatóhelyettes és dr. Négyesi Lajos tudományos osztályvezető.

A zenés programok keretében 17.00 és 20.00 óra között a Városház téren és a Fő utcán rendezik meg a Fehérvári Fúvós Fesztivált. Hallhatjuk a Várpalotai Bányász Fúvószenekart, a Martonvásári Fúvószenekart és a házigazda Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekart is. A könnyűzenei koncertek sorában 19.30 órakor a Budapest Bár lép fel a Zichy színpadon.

Folytatódnak az ünnepi fényjátékok is. Idén második alkalommal lesz architekturális épületvetítés a Székesfehérvári Járásbíróság homlokzatán, ami szombaton 21.00, 21.30, 22.00, 22.30 órakor látható. A 2- és 3D-s elemekkel készült tízperces zenés mapping lenyűgöző látványt nyújt az érdeklődőknek. A IV. Béla életútját ismertető mozgó történelmi képregény szombaton is 21.00 órától várja a járókelőket a Belvárosban, ahol a Ciszterci templom és a Szent István Király Múzeum Rendház épülete szolgál vetítővászonként.

 

 

OKK Fehérvár

 

Fotó:OKK Fehérvár

 

 

 

Részletek

Dátum:
2019.08.10.
Időpont:
09:30 - 23:00
Esemény kategória: