Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Gántra szerveznek vasárnap gyógynövénytúrát

2019.06.09. @ 09:15 - 13:00

A természet ajándékait kutató Herbarius túrák ezúttal Gántra invitálják a gyógynövények szerelmeseit. Június 9-én, vasárnap Lencsés Rita szakértõ vezetésével gyûjthetünk értékes kincseket a nyári, virágzó természetben, miközben a felhasználás praktikáiról szerezhetünk újabb ismereteket.

Folytatódnak a Herbarius gyógynövénygyûjtõ túrák: a nyári, virágzó természet ajándékaival ezúttal Gánton ismerkedhetnek meg az érdeklõdõk Lencsés Rita gyógynövényszakértõ vezetésével. Virágzik az orbáncfû, a cickafarkfû, a mezei zsálya, a réti legyezõfû, a kakukkfû, az apróbojtorján, és talán még a bodza sem nyílt el teljesen, emellett gyûjthetünk lándzsás útifüvet és csalánt.

Rengeteg van az orbáncfûbõl – más néven szentjánosfûbõl –, ami nagyon fontos gyógynövényünk, mondja Lencsés Rita. Szent János a nap, a fény, a tûz védõszentje – a növény hatóanyagai gyógyítják a napégést vagy az égési sérülést, ehhez készíthetünk belõle például olajat. Külsõleg-belsõleg gyulladáscsökkentõ, kiváló többek között a fekély kezelésére. Ha teának használjuk, hangulat- és kedélyjavító hatású, azonban vigyázni kell, mert fényérzékenységet okozhat, meséli ízelítõként a szakértõ.

A gyûjtõtúra június 9-én, vasárnap 9.15 órától indul, a találkozó Gánton, az elsõ buszmegálló környékén, a kitelepített svábok emlékmûvénél lesz. A megközelítés egyénileg történik, a szervezõk a székesfehérvári buszpályaudvarról 8.35 órakor induló járatot javasolják. A tervezhetõség érdekében elõzetes bejelentkezés szükséges: a krizsanypannus@gmail.com, 70/338-6173 vagy a lencsesrita82@gmail.com, 30/296-6480 elérhetõségeken. A program körülbelül 13 óráig tart.

Célszerû a túrára vágószerszámot hozni, valamint a gyûjtésre alkalmas papírzacskót. Vasárnap meleg idõ várható, ajánlott a napvédõ felszerelés és a frissítõ.

A programról a https://www.facebook.com/herbarius.programok oldalon lehet tájékozódni.

OKK Fehérvár

Részletek

Dátum:
2019.06.09.
Időpont:
09:15 - 13:00