Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Március 15-i programok Székesfehérváron

2019.03.15. @ 10:00 - 16:00

Minden ízében fiatalos, különleges, látványos összmûvészeti produkcióval ünnepli Székesfehérvár az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját.
A Márciusi Ifjak címû utcaszínházi bemutatót két alkalommal is láthatják majd az ünneplõk a Városház téren március 15-én.

Az elõadás rendezõje dr. Matuz János, a Fehérvári Programszervezõ Kft. mûvészeti intendánsa az idei darab hívószaváról, a Márciusi Ifjak – azaz a MI rövidítésérõl kifejezte: „Ennél jobban nem tudunk egy közösségi, közösséggé formálódó fiatal generációval azonosulni, mint hogyha a „mi-tudatot” próbáljuk erõsíteni.” A maroknyi fiatal csapat egy nap alatt véghezvitt, lehetetlennek tûnõ hõstette mögött óriási elszántság és minden képzeletet felülmúló energia van: errõl szól az idei színpadi elõadás. A produkció – mondta – három szempontból is különleges: elõször lépnek fel egyetlen iskola diákjai a városi rendezvényen, elõször mûködnek közre középiskolás alkotótársak a rendezésben (Tátrai Réka koreográfus és Nyári Ádám társrendezõ személyében), valamint a színpadon élõ hangszeres zene is lesz (a zenészeket Cserta Balázs vezeti). Az énekkart Tarné Szabó Magda vezényli, az ünnepi mûsor látványvilágát számítógépes animáció teszi különlegessé, ezt Falvay Miklós médiamûvész és csapata készíti.

Az elõadást kétszer, 10.15 és 15 órakor láthatják az érdeklõdõk március 15-én.

A Városház téren 11 órakor ünnepi beszédet mond dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyûlés elnöke, ezután az ünnepség az Ady Endre utcában, a Fekete Sas Szállónál koszorúzással ér véget.

Paulik Anna, a Fehérvári Programszervezõ Kft. munkatársa március 15-e további programjait ismertette:

a Palotavárosban, a Rác utca és Halász utca közti füves területen délelõtt Huszártábor várja az érdeklõdõket, ahol lópatkolás, mozsárágyú bemutató, lovagoltatás és ágyúsimogató is lesz a Fehérvári Huszárok Egyesületével, valamint az I. András Király Lovagrenddel.

A Városház téren a József-napi vásárban kézmûvesek, õstermelõk kínálják portékájukat. A gyerekeknek Fekete Dávid mesél népmeséket, Varró János pedig hangszerbemutatót tart.

Lesz körhinta, óriás társasjáték, megismerkedhetünk a korabeli nyomdatechnikával, és akár saját Nemzeti dalt vagy zsoldkönyvet is készíthetünk.

A magyar famûves hagyományokon alapuló bemutatóhoz kreatív családi program kapcsolódik, a Vándorjátszóházban kézmûves foglalkozások, gyöngykirakó-gyöngyvasaló játék várja az ünnepen az érdeklõdõket, akik huszárbábot is készíthetnek majd a nap folyamán.

OKK Fehérvár

Részletek

Dátum:
2019.03.15.
Időpont:
10:00 - 16:00
Esemény kategória: