Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Megemlékezés Móron a Trianoni tragédia 99. évfordulóján

2019.06.04. @ 16:30 - 17:00

2019. június 4-én (kedd) 16.30 órakor az I. Világháborús Emlékmûnél (Szent István tér).
EMBER AZ EMBERTELENSÉGBEN

A BEKECS Néptáncegyüttes táncszínházi elõadása

Idõpont: 2019. június 3. 20 óra

Helyszín: Mór, Wekerle Sándor Szabadidõközpont

A belépés díjtalan!

Városi megemlékezés a TRIANONI TRAGÉDIA 99. évfordulóján

Idõpont: 2019. június 4. (kedd) 16.30 óra

Helyszín: I. Világháborús Emlékmû (Mór, Szent István tér 2.)

A megemlékezés programja:

– Himnusz

– Megemlékezõ beszédet mond: Fenyves Péter polgármester

– A megemlékezés mûsorát

a Móri Táncsics Mihály Gimnázium tanulói adják

– Szózat

TRIANONRÓL RÖVIDEN:

A trianoni békediktátum (vagy békeszerzõdés pontatlanul, mivel a magyar delegációt csak a békeokmányok aláírására hívták meg) az elsõ világháborút lezáró Párizs környéki békeszerzõdések rendszerének részeként, a háborúban vesztes Magyarország (mint az Osztrák–Magyar Monarchia egyik utódállama) és a háborúban gyõztes antant szövetség hatalmai (Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Japán, Belgium, Kína, Kuba, Görögország, Nicaragua, Panama, Lengyelország, Portugália, Románia, a Szerb-Horvát-Szlovén Állam, Sziám és Cseh-Szlovákország) között létrejött békeszerzõdés, amely többek között az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlása miatt meghatározta Magyarország és Ausztria, Románia, valamint az újonnan létrejött Csehszlovákia és a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság új határait. (Ausztria határairól emellett a Saint Germain-i békeszerzõdés is rendelkezik.)

A trianoni békediktátum az 1920 nyarán, a Horthy Miklós által kinevezett Simonyi-Semadam Sándor kormányának két politikailag súlytalan tagja, Benárd Ágost a magyar kormány népjóléti és munkaügyi minisztere, a küldöttség vezetõje és Drasche-Lázár Alfréd rendkívüli követ és államtitkár írta alá.

A szerzõdés Magyarország (Magyar Királyság) új határainak megállapítása mellett 35 000 fõben korlátozta a magyar hadsereg létszámát, megtiltotta légierõ és nehézfegyverek tartását.

Tartalmazta az akkor létrejött Népszövetség alapokmányát is. 1920. június 4-én budapesti idõ szerint 16.32-kor írták alá a franciaországi Versailles-hoz tartozó Nagy-Trianon-kastély 52 méter hosszú és 7 méter széles folyosóján, a La galérie des Cotelles-ben.

A szerzõdést nem írta alá a szintén az antanthoz tartozó Amerikai Egyesült Államok, amely akkor nem lett tagja a Népszövetségnek. Az USA és Magyarország késõbb Washingtonban kötött békét: ez a Népszövetségre vonatkozó cikkelyek kivételével szó szerint megegyezik a trianonival.

A trianoni tragédiára emlékezve június 4-ét a magyar Országgyûlés 2010-ben a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította.

forrás:wikipedia

Details

Date:
2019.06.04.
Time:
16:30 - 17:00
Event Category: