Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Vizes Élõhelyek Világnapja a Sóstón

2019.02.02. @ 09:00 - 13:00

Elsõ alkalommal tartanak a Vizes Élõhelyek Világnapjához kapcsolódó programokat a rehabilitált Sóstói Tanösvény természetvédelmi területén. Február 2-án, szombaton az érdeklõdõk szakemberek elõadássait hallgathatják meg például a Velence-tavi Madárrezervátumról, vagy a természetvédelem fontosságáról, illetve levetítik a Hallhatatlanná vált mulandóság címû dokumentumfilmet is, amely a Sóstó rehabilitációjáról készült.

Február másodika a Vizes Élõhelyek Világnapja, annak emlékére, hogy 1971-ben ezen a napon az iráni Ramsarban írták alá a vizes élõhelyek, elsõsorban az ott élõ madárvilág védelméért megfogalmazott, Ramsari Egyezmény néven ismertté vált nemzetközi megállapodást. Az egyre fokozódó emberi beavatkozás hatására a 20. század közepére olyan mértékben összezsugorodtak a vizes élõhelyek, hogy óhatatlanul szükségessé vált az ökoszisztémák hosszú távú megõrzését szolgáló nemzetközi szintû összefogás.

Bár az alapítók között csak 18 ország szerepelt, az egyezményhez az elmúlt három és fél évtized folyamán több mint 130 ország csatlakozott. A csatlakozás feltétele, hogy az adott ország legalább egy, a kritériumoknak megfelelõ vizes élõhellyel rendelkezzen. Jelenleg több mint 1200 terület, összesen mintegy 100 millió négyzetkilométere tartozik az egyezmény hatálya alá.

A világnapalkalmából idén elõször rendeznek programokat a nemrégiben rehabilitált, páratlan élõvilággal rendelkezõ, 218 hektáros Sóstói Tanösvény természetvédelmi területén.

Február 2-án, szombaton 9 órakor tartja elõadását Kiss Péter, a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa, aki a Velence-tavi Madárrezervátumról beszél majd az érdeklõdõknek. Kovács Gergely, a Völgy-Híd Természetvédelmi Alapítványtól Egy zöldfolyosó mindennapjai – A Császár-víz-völgy címmel beszél majd.

10.30 órakor Csete Gábor, a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. természetvédelmi referense Természetvédelem a városhoz kötve témában tart elõadást, amit a Sóstói természetvédelmi terület rehabilitációját dokumentáló Halhatatlanná vált mulandóság címû film vetítése követ majd. Az ismeretterjesztõ programok sorát az érdeklõdõk déltõl, egy közös sétával zárhatják a helyreállított Északi-tó körül.

A Sóstói Látogatóközpont befogadókapacitása miatt az ingyenes elõadásokra elõzetes regisztráció szükséges. Bejelentkezéseket 50 fõig az alábbi címen fogadnak: horvath.gabriela@szekesfehervar.hu

OKK Fehérvár

Részletek

Dátum:
2019.02.02.
Időpont:
09:00 - 13:00
Esemény kategória: