Polgárdi helyett ismét Oroszlányba viszik a hulladékot

2019-08-15 | Helyi közélet
"Több mint 18 milliárd forintos fejlesztést hajt végre a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Rendszer.

Az Oroszlányra jutó beruházások ebből az összegből az új autókkal, az új hulladéklerakó kazettával (telep bővítés), az új gyűjtőedényzettel, és a még meg nem valósult hulladékudvarral együtt elérik a 2 milliárd forintot.

A projekt során a szolgáltatás minősége, valamint az ellátásbiztonság javulni fog.

A következő két évben az ellátási területen 41 ezer kukát osztanak majd szét, így a kommunális mellett külön kell majd gyűjteni a csomagolási hulladékot (pet palack, papír, sörösdoboz). Ezeket a lerakón válogatják majd szét.

Az új deponia azt jelenti, hogy nem a polgárdi lerakóba, hanem ismét Oroszlányba viszik a hulladékot, a szeptemberi lomtalanítás hulladéka is ide kerül már.

A bővítést követően 210 ezer köbméter befogadására alkalmas, és sokkal lassabban fog betelni, mint a korábbi.

Külön gyűjtik a csurgalékvizet egy 1900 köbméteres, erre a célra készített medencébe, aminek a vizét vissza is locsolják a deponiára, mely szintén a környezetvédelmet és a térfogatcsökkentést szolgálja.

A deponia műszaki védelemmel ellátott, kavicságyon komoly vízszigetelés van, nem jut a talajba semmilyen káros anyag.

A vízszigetelést több méter murvás réteg védi, és az egész alatt geoelektromos szondák vannak, amik jelzik, ha bármi miatt kilyukadna a talajvédelem.

19 új kukásautó mellett 3 konténerszállító is hadrendbe áll a héten, hogy még gördülékenyebb legyen a hulladékgyűjtés és szállítás.

A korábbi járműpark 21 autója 15 évet meghaladó átlagéletkorú volt, többségük selejtezésre kerül. Ezek 30 település 85 ezer lakóját látják el.”

Forrás:oroszlany.hu

 

 

 

Megosztás