A "Fülenincs" nyúl és mások szórakoztatták õket

2019-04-20 | Gyereksarok
"Saját készítésû bábjátékok rengetege fogadta csütörtök délelõtt a Regionális Óvodai Bábos Napra érkezõ gyerekeket az OKSZÍK kamaratermének aulájában.
Az elsõ alkalommal megrendezett bábjátékos délelõttön helyi és vendég intézmények, óvónõkbõl alakult csoportjai hozták el történeteiket a legkisebbeknek. Népszerû volt a Táncsics Óvoda Iciri-piciri bábcsoportjának elõadása, de az Oroszlány Város Óvodái Tündérmûhelyének kalandos meséje is megmosolyogtatta a gyermekeket.

Környérõl a „Fülenincs” nyúl bábcsoport tagjai húzták kezükre figuráikat, a megyeszékhelyrõl a Kertvárosi Óvoda szórakoztatta a fiatalokat, míg a Tatabányai Benedek Elek Óvoda Báb Munkaközössége „A világszép kecskebéka” történetét keltette életre, kifejezetten felnõtt nézõknek.

Az eseményt Lazók Zoltán köszöntõje nyitotta meg, aki többek között elmondta: amikor kézbe veszünk egy bábot, bizony nem mindig vesszük észre azonnal a benne rejlõ lehetõségeket.

A polgármester hozzátette, hogy a bábokkal történõ mesedramatizálás, verselés, énekelgetés kiemelkedõen fejleszti a gyermek beszédkészségét, de fantáziáját és gondolkodását is. A városvezetõ kitért arra is, hogy ez a játék, és egyben nevelési módszer nemcsak meghozza a gyermek beszélõkedvét, de a tiszta kiejtésig, a tagolt, példa értékû beszéd utánzásáig szerteágazó fejlesztõértékkel bír.


A szakma képviseletében meghívott vendég volt Hoffer Károly, a Budapest Bábszínház mûvésze, bábtervezõje és rendezõje, aki a bábozás érzelmi intelligenciát fejlesztõ hatására hívta fel a figyelmet.

Elmagyarázta továbbá, miszerint játék közben a gyermekek egy mikrovilágot építenek ki maguk körül, aminek fontos eleme, hogy a valós világ mûködésének szabályait így játékos keretek között kezdhetik felfedezni.

Forrás és címlapkép:oroszlany.hu

 

Megosztás