Vasárnaptól nyári idõszámítás!

2019-03-26 | Hasznos infók
Szerda este kezdõdik a csillagászati tavasz - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján, kiemelve azt is, hogy ebben az évszázadban már nem lesz többet napéjegyenlõség március 21-én.

Mint kifejtették: március 20-án 22 óra 58 perckor megkezdõdik a csillagászati tavasz, ekkor lesz ugyanis a napéjegyenlõség. Bár a tankönyvek március 21-re datálják az eseményt, az éppen úgy eshet március 20-ra, mint 21-re.

    Csillagászok kiszámolták, hogy a napéjegyenlõség legközelebb csak 2102-ben esik ismét március 21-re. A négyévenként bekövetkezõ szökõévek miatt pedig 2048-ra olyan koraivá válik ez az idõpont, hogy március 19-re csúszik.

    Kitértek arra is, hogy március 31-én vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára, egy órával elõre kell állítani az órákat, ezzel elkezdõdik a nyári idõszámítás.

A kutatók – mint írták – megosztottak abban a kérdésben, hogy a számok alapján van-e értelme az óraátállításnak, de az emberek közérzete általában jobb lesz tõle – írta a meteorológiai szolgálat, megjegyezve: már csak azért is, mert innentõl kezdve tudatosul az emberekben, hogy közeleg a nyár.

-MTI-

Megosztás