Az év tûzoltója

2019-05-06 | Helyi közélet
"Zuhogó esõben kezdõdött vasárnap délelõtt az ünnepi tûzoltó napi megemlékezés a Szent Flórián téren felállított kopjafánál, ahol az önkormányzat és a társszervek megkoszorúzták az emlékhelyet.

Ezt követõen már a laktanyában folytatódott a program, ahol Szabó Imre parancsnok és Lazók Zoltán polgármester, egyben a tûzoltó köztestület elnöke köszöntötte a lánglovagokat, valamint Emõdi Ferencné járási hivatalvezetõt és Takács Károly polgármestert (2010-2014.).

Mint elmondta, immár közel két évtizede, hogy városunkban 2000-ben megfogalmazódott az önálló tûzoltóság gondolata, majd 2003-ban pont ebben a hónapban kezdett el hivatalosan is mûködni Oroszlány tûzoltósága.

Ma már kevesen emlékeznek rá, hogy az indulás idõszakában milyen fontos szerepet kapott, és mennyi problémával járt a tûzoltást ténylegesen végzõ személyek munkaszerzõdéssel való alkalmazása, beosztásuk meghatározása, munkarendjük kialakítása, és nem utolsó sorban a mûködésükhöz szükséges források biztosítása, hiszen az elsõ évben 26 milliós költségvetéssel indultak.

A statisztikákból jól látszik, hogy ma már a káresemények töredékénél kerülnek riasztásra a Tatabánya Hivatásos Tûzoltóparancsnokság beavatkozó egységei, illetve a Katasztrófavédelmi Mûveleti Szolgálat, mivel a káresemény felszámolásának helyzete ezt már nem indokolja. Fentiek alapján elmondható, hogy tûzoltóságunk az esetek nagy részében önállóan látta el feladatát – fogalmazott a városvezetõ.

Az ünnepségen elismerések és jutalmak átadására is sor került. Mint az elhangzott, pénteken, Tatabányán a Vértes Agórája adott otthont a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tûzoltó Napjának, ahol Lazók Zoltán elismerést adott át Rózsa Sándor Viktor oroszlányi tûzoltónak.

Simon Máté is polgármesteri elismerést vehetett át vasárnap, aki 2019. február 4-én, a családi házuk elõtt történt balesetben szolgálaton kívül a hivatalos szervek kiérkezéséig segítséget nyújtott a sérülteknek, valamint szakszerûen biztosította a helyszínt. A balesetben érintett állampolgárokat megnyugtatta, majd a helyszínen tapasztalt balesettel kapcsolatos információkat átadta a kiérkezõ egységeknek.

Hagyomány az oroszlányi lánglovagoknál, hogy titkos szavazással minden évben megválasztják „Az év tûzoltóját”. Tavalyi teljesítménye alapján most Palotai Bence érdemelte ki a kitüntetõ címet."

Forrás:oroszlany.hu

Megosztás