Életmentést tanultak

2019-04-24 | Helyi közélet
"Életmentõ elsõsegélynyújtási és újraélesztési ismeretek oktatását támogatta a Dr. Balogh Tibor Egészségügyi Alapítvány kedden a Nyíres dûlõben lévõ Csillagpont Szolgáltató Házban.
A Kapu projekt Egészségfejlesztés címû programjának keretében Nagy Attila, a mentõállomás vezetõje hétköznapi, jól érthetõ példákon keresztül mutatta be az érdeklõdõknek, hogy vészhelyzet esetén mivel segíthetnek legtöbbet a mentõ kiérkezéséig.

A szakember az újraélesztés lépéseinek szakszerû szemléltetése közben elmondta: sajnálatos módon egyre gyakoribb a hirtelen szívmegállás, ezért különösen fontos, hogy minél többen tudják megfelelõen alkalmazni az életmentõ szívmasszázst.

A gyakorlati teendõk alátámasztásaként a résztvevõk hasznos elméleti tudást is kaptak, hogy vészhelyzet esetén miért fontos minél elõbb, legfeljebb 5 percen belül elkezdeni az újraélesztést.

Lackovics Irén, az Önkormányzati Szociális Szolgálat intézményvezetõ helyettese kiemelte, hogy azért lényeges a külterületen élõk elsõsegélynyújtási ismereteinek bõvítése, mert ezeken a részeken súlyos percek telhetnek el a mentõ kiérkezéséig.

A társadalmi együttmûködés erõsítését szolgáló helyi szintû komplex program (Kapu program) keretében az Oroszlány Város Önkormányzata által benyújtott, pályázatot 100 millió forintos támogatásra érdemesnek ítélte a kiíró. A projekt megvalósításában konzorciumi partner, egyben szakmai megvalósító az Önkormányzati Szociális Szolgálat.

A projekt célkitûzése, hogy a tervezett tevékenységek eredményeként a hátrányos helyzetû emberek életlehetõségei javuljanak, elérhetõvé váljanak a foglalkoztatást, társadalmi integrációt, közösségfejlesztést, oktatást, iskolai felzárkózást, családsegítést, gyermekjóléti szolgáltatást, életvezetési tanácsadást, egyéni fejlesztést és szociális munkát biztosító programok.

A tervezett programok célcsoportja a szegregációval érintett terület, a Nyíres és Német dûlõ lakossága.

Forrás:oroszlany.hu

 

Megosztás