Idén a városban emlékeztek Rákóczira

2019-07-23 | Helyi közélet
"Nagy érdeklõdés övezte a Rákóczi Szövetség újabb rendezvényét szombat délután az OKSZÍK-ban, melyet a Rákóczi Emlékév tiszteletére szerveztek.

A zsúfolásig megtelt kamarateremben Nagy Csaba helyi elnök köszöntötte a megjelenteket, köztük Lazók Zoltán polgármestert, Rajnai Gábor alpolgármestert, File Beáta jegyzõt, Török Alfrédet, a CSEMADOK lévai járási elnökét, valamint Kilácskó Jánost, testvérvárosunk, a vágsellyei Rákóczi Szövetség elnökét.

A civil szervezet vezetõje kifejtette, hogy a hagyományos majki Rákóczi megemlékezést nem szerették volna megszakítani, azonban a Kamalduli Mûemlékegyüttes felújítási munkálatai végett úgy döntöttek, hogy az idén a városban rendezik meg az eseményt.

Elsõként Lakatos Dóra énekmûvész és Horváth Csongor színmûvész „Tisztelet a Fejedelemnek” címmel tartott énekes, prózai elõadást, mely bemutatta és végig kísérte II. Rákóczi Ferenc életútját.

Ezt követõen az érdeklõdõk a Szent Borbála téren kísérhették figyelemmel a Kapuvári Hajdúk és Gartai Muskétások Hagyományõrsége „A kuruc kor hadviselése és fegyverzete” címû bemutatóját, melyhez tatai kuruc hagyományõrzõk is csatlakoztak.

A rendkívül érdekes elõadáson bemutatásra kerültek a kuruc kor ruházatai, viseletei, valamint akkoriban használatos fegyvereik.

Az eseményen a jelenlévõk kézbe is vehették az egykori puskákat, pisztolyokat, fokosokat, majd szemtanúi lehettek egy rögtönzött kuruc-labanc rajtaütés színjátéknak is.

A rendezvény zárásaként a felújított II. Rákóczi Ferenc szobor koszorúzására került sor, ahol díszõrség mellett az önkormányzat, civil szervezetek, a mûvelõdési ház, valamint a felvidékrõl érkezett vendégek helyezték el a tisztelet virágait.

A megemlékezés a hagyományõrzõk sortüzével fejezõdött be."

Forrás:oroszlany.hu

 

Megosztás