Érdekes történelmi-földrajzi barangoláson vehettek részt a helybeliek

2019-02-09 | Kulturális élet-Programok
"Ismét nagy érdeklõdés kísérte a Rákóczi Szövetség programját csütörtökön az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtár kiállítótermében. A megjelenteket - köztük Lazók Zoltán polgármestert - Nagy Csaba, a civil szervezet elnöke köszöntötte.
A rendezvényen "A rómaiak nyomában a Duna mentén" címmel Domin István, a felvidéki Izsa község polgármestere tartott vetített képes elõadást.

A prezentáció betekintést nyújtott a római kori emlékek felfedezésénél arra a vidékre, ahol olyan titokzatosan hangzó nevekkel találkozunk, mint Kelemantia, Brigetio, Azaum.
 

Ezek az idõszámításunk kezdetén a Duna mentén fekvõ római castellumok, városok és táborok elnevezései voltak.

A folyó az ókorban ezen a területen a Római Birodalom természetes északi határát képezte, s választotta el a fejlett antik kultúra világát a dunántúli "barbaricumtól", ahol a klasszikus görög-római mûveltséget nem ismerõ népek laktak.
 

Ma a Duna az a folyó, amely összeköti a dél-szlovákiai és az észak-magyarországi határ menti régiók településeinek egykori emlékeit, örökségük megóvásának és társadalmi bemutatásának törekvéseit.

Így a Kelemantia szó mögül Izsa, az egykori leányvári római castellum kerül elénk.

Brigetio megmutatja a katonai és polgárvárosi arculatát a mai Komárom területén, s így nem veszik feledésbe Azaum, a mai Almásfüzítõ helyén fekvõ római tábor, s vele együtt az õslakosok, az illír eredetû Azalus nép emléke sem.


A rendkívül érdekes történelmi-földrajzi barangolás végén az elõadó a témával kapcsolatos kiadványokat, könyveket ajándékozott a szépszámú hallgatóság számára."

Forrás:oroszlany.hu

 

Megosztás