Idén 30 évesek

2019-04-01 | Kulturális élet-Programok
Önálló standon mutatja be munkásságát a Civileké a Ház kiállításán az oroszlányi Bányász Népdalkör, melynek tagjai idén különleges jubileumot ünnepelnek, megalakulásuk 30 éves évfordulóját.
A közösséget Tordai József és Kishonti Ferencné alapította 1989-ben, akik maguk köré gyûjtötték a népdalkedvelõ, énekelni szeretõ embereket.

A heti rendszerességgel zajló próbáknak a Bányász Klub adott otthont, a fellépésekhez támogatást, így a népdalkör nemsokára felvette a Bányász Népdalkör nevet.

Számos fellépésen, versenyen vettek részt. 1990-ben dicsérõ oklevelet, 1994-ben bronz, 1997-ben ezüst fokozatot kaptak. Az 1995-ben megalakult Vass Lajos Népzenei Szövetséggel különösen szoros kapcsolatot alakítottak ki.

A szövetség által kiírt minõsítõkön rendszeresen részt vettek. 2002. óta minden megmérettetésen arany fokozatot, 2006-ban a Kárpát-medencei döntõn Vass Lajos nívódíjat kaptak. Közben a tagok közül sokan lemorzsolódtak, s nehéz napokat is átéltek.

2007-ben Aranyosi Éva vette át az együttes vezetését, akinek irányítása alatt a hagyomány folytatódott, a siker töretlen. A három évtized alatt több mint félezer alkalommal álltak közönség elõtt, s bõven van mit válogatni repertoárjukból, hiszen többszáz népdalt ismernek.

Elsõsorban Komárom-Esztergom megye énekes hagyományait ápolják. Nevükhöz híven felkutatják a bányász-népdalokat, s az ezekbõl összeállított csokrokkal szerepelnek a különféle rendezvényeken.

Forrás:oroszlany.hu

 

Megosztás