Négy nagy hadijáték várja a közönséget a 12. Tatai Patarán

2019-05-28 | Kulturális élet-Programok
(Sajtófotó - tataipatara.hu) Több mint 300 hagyományõrzõ vitéz részvételével négy nagy hadijáték várja a közönséget a 12. Tatai Patara török kori történelmi fesztiválon május 31. és június 2. között.

A fesztivál célja hitelesen felidézni, hogy 1597. május 23-án Pálffy Miklós csaknem háromezer fõs seregével elõször petárdával berobbantotta a tatai vár kapuját, majd lerohanta és visszafoglalta a törökök által megszállt erõdítményt – mondta el Zombori Mihály, a Tatai Patara fõszervezõje  Budapesten.
 

Május 31-én, pénteken a Deák Patarán a résztvevõ iskolás csoportok bevezetést kapnak a puskázás történetébe – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Kisné Cseh Júlia, a Tatabányai Múzeum fõmunkatársa. Hozzáfûzte: a gyerekek az egész hétvégén ismeretterjesztõ foglalkozásokon, interaktív bemutatókon és zenés-táncos bemutatókon ismerkedhetnek a korabeli végvári vitézek és helybéliek mindennapi életével.
 

Yakup Gül, a Yunus Emre Kulturális Intézet igazgatója kiemelte: többek között török bazár, teabemutató, török kávéfõzés, tánc és népzenei bemutató is várja az érdeklõdõket a Tatai Patarán, valamint Rejtett részletekkel címmel kiállítás nyílik a tatai várban Isil Arisoy Kaya fotóiból.
 

Lõrincz Gábor ezredes, a tatai 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka hangsúlyozta: a Zrínyi 2026 haderõ-fejlesztési programban beszerzett új fegyverek egy része is látható lesz a dandár hagyományos haditechnikai bemutatóján.
 

Michl József, Tata polgármestere úgy fogalmazott: a Tatai Patara a történelemmel találkozás fantasztikus élményét kínálja a látogatóknak, mindenki számára átélhetõvé teszi a több száz évvel ezelõtti eseményeket.
 

A nemzetközi néptáncfesztiválon idén 14 együttes 300 táncosa lép fel a Tatai Patara ideje alatt. A katonazenekari találkozón négy együttest hallgathat meg a közönség – derült ki a sajtótájékoztatón.
 

A fesztivál részletes programja a tataipatara.hu oldalon érhetõ el.

 

-MTI-

Megosztás