Sík Sándor: István király - Környén

2019-02-06 | Kulturális élet-Programok
(A képen: Benczúr Gyula: Vajk megkeresztelése c. festménye) Környe, Mûvelõdési Ház (Alkotmány u. 1.)  2019. március 1., 17 óra  Elõadják a tatabányai KÉSZ színjátszói.

Belépés díjtalan regisztrációs jeggyel, adományok a helyi Katolikus Karitász javára.

Jegy a Mûvelõdési Házban igényelhetõ hétköznapokon 10 és 17 óra között.

Telefon: 34/473-091, 06 30/646 2147.

A múlt század legendás papköltõjének, irodalomtörténészének színmûve 1038. augusztus 14-15-én, István király életének utolsó két napján játszódik. A király hét éve elvesztette fiát, Imre herceget, aki egyetlen méltó utóda lett volna. Most döntenie kell: unokatestvérére, Vazulra, vagy húgának fiára, Orseolo Péterre hagyja-e a trónt. Vazul féktelen, pogány, ám szilárd jellem és magyar, Péter herceg keresztény, de „idegen a teste, a lelke, még a lélegzete is idegen”…

Bármelyiket választja, az országot a testvérháború és a császári beavatkozás veszélye egyaránt fenyegeti. István király ebben a kilátástalan helyzetben találja meg a számára egyetlen megnyugtató megoldást.

A darab tele van izgalmas, feszült helyzetekkel. Aktualitását mutatja, hogy a közelmúltban az Evangélium Színház is mûsorára tûzte, és tévéjáték is készült belõle.

A tatabányaiak másfél órára rövidített elõadása megõrizte a napjainkban is idõszerû Sík Sándor-i mondanivalót.

Megosztás