A huszárokra emlékeztek

2019-01-28 | Magazin
"Ötszázötven fõbõl állt az a huszárhadosztály, melynek tagjai 1945. elsõ hónapjaiban a Vértes hegységben próbálták feltartóztatni a túlerõben lévõ szovjet csapatokat. A harcokat tizenketten élték túl.
A huszárhadosztály, amelynek fegyvernemként ez volt az utolsó nagy csatája, az ellenség kemény ellenállását megtörve Kõhányáspusztát közelharcban foglalta el.


Szuronnyal, rohamkéssel és kézigránáttal kellett a szívósan védekezõ oroszokat lépésrõl lépésre visszaszorítani.

A huszáralakulat lovasai két hónapon keresztül tartották a vonalat, ám a túlerõben lévõ szovjetek elõrenyomulását nem tudták végül megakadályozni.

Az elesettek tiszteletére emelt emlékmûvet 2013-ban a Vértesi Erdõ Zrt, a Vérteskozmához vezetõ út mentén, ahol szombat délelõtt rótták le kegyeletüket a jelenlévõk a magyar áldozatok elõtt.

A kegyeletteljes megemlékezésen Spergelné Rádl Ibolya Gánt és Illés Szabolcs Csákvár polgármestere osztotta meg – többek között – gondolatait, majd az áldozatokért Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató, pasztorális püspöki helynök mondott imát, végül a környezõ települések polgármesterei, a civil szervezetek és intézmények képviselõi helyezték el koszorúikat az emlékhely talapzatánál.

Oroszlány képviseletében Lazók Zoltán polgármester és Nagy Csaba, a Rákóczi Szövetség városi elnöke, míg a kistérségbõl Rising Károlyné Várgesztes elsõ embere tisztelgett az áldozatok emléke elõtt."

Forrás és fotó:oroszlany.hu

 

Megosztás