Magánlaksértés miatt felel a támadó egy oroszlányi bûnügyben

2019-04-11 | Magazin
(Korábbi kép - Fotó:police.hu) A Tatabányai Járási Ügyészség magánlaksértés vétsége miatt nyújtott be vádiratot egy férfival szemben, aki egy oroszlányi lakásba erõszakkal ment be társával együtt, a magánlakás használójának barátját ököllel többször megütötték, megrugdosták, majd késsel támadtak rá, azonban a megtámadott személy a kést tõlük elvette, és saját védelme érdekében a vádlottat és a társát késsel megszúrta..

A vádlott és társa 2017. december 26-án 19 óra 30 perc körüli idõben a sértett által bérelt oroszlányi lakás ajtaját berúgták, és oda bementek. Az elkövetõk a lakás használójának barátját ököllel többször megütötték, megrugdosták, majd egy kést vettek magukhoz, ezzel támadtak rá.

A férfi viszont a kést megfogta, az egyik támadó kezébõl kivette, és saját védelme érdekében hadonászó, szúró mozdulatokat tett támadói felé. A szúrások a támadókat elérték, az egyikük a helyszínen az életét veszítette, a másik a lakásból kimenekült. Õ az utcán esett össze, ott hívtak hozzá mentõt.

A Komárom-Esztergom Megyei Fõügyészség az emberölés bûntette miatt indított nyomozást megszüntette, mert megállapította, hogy a támadókat késsel megszúró személy jogos védelmi helyzetben volt.

A Büntetõ Törvénykönyv rendelkezése szerint nem büntetendõ az cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett jogtalan támadás elhárításához szükséges. A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekezõ életének kioltására is irányult volna, ha azt személy ellen, felfegyverkezve követik el.
 

A magánlakást használó sértett magánindítványt terjesztett elõ a lakásba behatoló, onnan élve elmenekülõ vádlottal szemben, ezért az emberölés bûntette miatt indított nyomozás befejezését követõen magánlaksértés vétsége miatt eljárás indult a magánlakásba jogtalanul behatoló, a szúrást követõen azt elhagyó személlyel szemben.
 

A vádlott a magánlaksértés elkövetését megelõzõen, ugyanazon a napon egy Oroszlányban közlekedõ helyi járatú autóbuszból eltulajdonított egy üvegtörõ biztonsági kalapácsot úgy, hogy a helyérõl, az azt rögzítõ plombát elszakítva letépte, ezzel a lopás vétségét is elkövette.
 

Az ügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy a Tatabányai Járásbíróság a bûncselekmények elkövetését beismerõ, büntetlen vádlottal szemben tárgyalás mellõzésével, büntetõvégzésben pénzbüntetést szabjon ki.

Az Ügyészség sajtóközleménye

Megosztás