A Magyar Telekom a BorgWarner Oroszlány Kft. telephelyén 4G alapú ipari hálózatot épít ki

2019-02-26 | Üzleti élet
(Korábbi kép - MTI fotó) Az 5G technológia 2019-ben valósággá válik, a Deutsche Telekom telepíti elsõ 150 ötödik generációs antennáját hat európai országában - jelentette be Claudia Nemat, a Deutsche Telekom technológiáért és innovációért felelõs igazgatósági tagja hétfõn a barcelonai Mobil világkongresszuson (Mobile World Congress - MWC).

A DT közleménye szerint az elsõ 150 5G-s antenna már 2019 elsõ negyedévében mûködni fog a cég európai hálózataiban. A vállalat hat országban is szigorú tesztelésnek veti alá az új szabványt. Az 5G-vel lehetségessé válik, hogy a hálózatokat az egyedi ügyféligényekhez igazítsák. Az MWC sajtókonferenciáján a Deutsche Telekom és technológiai partnere, az OSRAM üzembe helyezték az elsõ campus hálózatot. Ez az OSRAM dél-németországi telephelyén (Schwabmünchen) kezdte meg mûködését. Kezdetben a hálózat még a 4G/LTE technológiára épül, az 5G egy második lépésben következik majd – írták.

    A Telekom jelenleg Magyarország mellett Ausztriában, Németországban, Görögországban, Lengyelországban és Hollandiában folytatja az 5G tesztelését. Az adattovábbítást az elsõ negyedévben az antennák már az 5G-s hálózaton keresztül végzik majd – teljes egészében a jövõ 5G-s szabványára, az Új 5G-s Rádió Szabványra (5G New Radio, 5G NR) alapozva. Az új technológia tesztüzemmódban is már teljes sebességen mûködik. A campus hálózat a mobil kommunikáció meghatározott területét fedi le és specifikus alkalmazások céljaira szolgál.

    A Magyar Telekom az MTI-vel közölte azt is, hogy a gyártóegységek számára Magyarországon szigetszerûen elérhetõ 5G-s hálózatok elõszobájának tekinthetõ, 4G (azaz LTE) alapú ipari hálózatot épít ki Magyarországon és a régióban elsõként a BorgWarner Oroszlány Kft. telephelyén a T-Systems Magyarországgal.

A campus hálózat elnevezésû megoldás dedikált, vezeték nélküli kapcsolódást tesz lehetõvé a gyár területén.

A BorgWarner a hagyományos telekommunikációs igények mellett elsõsorban a gyártásvezérléshez, telephelyen belüli logisztikát segítõ szenzorok, eszközök hálózatba kapcsolásához használja az idén nyárra elkészülõ hálózatot.

A megoldás lehetõvé teszi a késõbbiekben az 5G-re való átállást is.

A világszerte 19 országban 74 helyszínen gyártó BorgWarner csoport tagjaként a BorgWarner Oroszlány Kft. oroszlányi üzeme a csoport turbófeltöltõ-gyártó üzletágának második legnagyobb gyára. 2001-es alapítása óta folyamatosan bõvül, mára minden jelentõs európai autógyártó cég számára szállít turbófeltöltõket.

-MTI-

Megosztás