Három napos sztrájk az oroszlányi Wescastban

2019-03-12 | Üzleti élet
Reggel nyolc órától három napos sztrájk kezdõdött kedden a kipufogó öntvényeket készítõ, kínai tulajdonú Wescast Hungary Autóipari Zrt. 1200 dolgozót foglalkoztató  oroszlányi üzemében. Egy mûszak sem veszi fel a munkát és a munkások hétvégén sem mennek be a gyárba dolgozni - tájékoztatta a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke kedden az MTI-t.

László Zoltán elmondta, a sztrájkot a béremelésrõl szóló megállapodások megszületéséig folytatják. A munkabeszüntetést korábban hétfõtõl jelentették be, azonban azon a napon úgy tûnt, hogy megállpodás születhet, de kedd reggelig a munkáltató nem jelezte tárgyalási szándékát.

    A Wescast Hungary Autóipari Zrt.-nél múlt szerdán tartottak kétórás figyelmeztetõ sztrájkot. A délelõtti mûszakra beosztott több mint 290 dolgozó mindegyike letette a munkát, a gyárban csak hat ember maradt bent, olyan gépeknél, melyeket nem lehetett felügyelet nélkül hagyni.

    A Wescast bruttó 65 forintos órabéremelést ajánlott, a munkavállalók viszont egységesen, minden alkalmazottra nézve a négyszeresét kérték kezdeti követelésként, ami bruttó 70 ezer forintos fizetésemelést jelentett volna.

    Miután a vezetés az érdekképviselet elé tárta a cég helyzetét, a szakszervezet már csak a vállalat által megajánlott béremelés dupláját szerette volna elérni. Közölték a vállalattal, ha ezen a héten nem sikerül megállapodni, akkor a jövõ héten az egész hetes sztrájkot is vállalják.

    Az üzemben az átlagos fizetés alig haladja meg a garantált bérminimumot, ami Oroszlány és környékének átlagához képest alacsony fizetésnek számít. A dolgozók nagy terheléssel és szennyezettséggel járó fémöntõ és fémmegmunkáló tevékenységet végeznek, ahol a por és a megmunkáló gépek hûtõfolyadéka veszélyt jelenthet az egészségre.

    A Wescast kínai tulajdonú, kanadai központtal mûködõ vállalatcsoport, amely a világ legjelentõsebb beszállítója a személyautókhoz és a kisteherautókhoz készített, öntött kipufogócsonkok területén.

    A korábban kanadai tulajdonban lévõ vállalatot a Bohong-csoport vásárolta meg és 9 milliárd forintos új beruházással a világ legmodernebb kipufogógyártó technológiáját telepítették Oroszlányba. A társasággal a kormány 2017 májusában kötött stratégiai megállapodást.

    Az 1200 embert foglalkoztató Wescast Hungary Autóipari Zrt. dízelmotorokhoz gyárt turbófeltöltõ-öntvényeket és kipufogó-leömlõket. A 2015 óta tartó dízelbotrány a cég eredményére is hatással volt. A 2016-os 106,65 millió euró után 2017-ben 97,3 millió eurónyi forgalmat bonyolítottak, a 2016-os 2,38 millió eurónyi profit tavalyelõtt 519,6 ezer euróra csökkent.

Oroszlány, 2019. március 12., kedd (MTI)

Megosztás