Vége a sztrájknak, megállapodtak a Wescastban

2019-03-12 | Üzleti élet
(A kép illusztráció - Korábbi fotó az Ipari Parkról) A ma reggel megkezdett sztrájk eredményre vezetett, a Wescast Zrt. és a helyi Vasas alapszervezet megállapodott a 2019. évi béremelésrõl, így a háromnaposra meghirdetett sztrájk véget ért - adta hírül honlapján és Facebook oldalán a Vasas Szakszervezeti Szövetség.

Közösségi oldalukon hozzátették: "Az eredeti munkáltatói ajánlat több, mint HÁROMSZOROSÁT érték el példátlan összefogással!"

Az RTL Klub esti Híradójában hangzott el a sztrájkról szóló rövid hírben, hogy 200 forintos órabéremelést kapnak a dolgozók, illetve egyezségre jutottak a cafetéria és az egyéb béren kívüli juttatások kérdésében – a szerk.

FRISSÍTÉS:

Bérmegállpodással ért véget a kedd reggel kezdõdött, háromnaposra tervezett sztrájk a kipufogó öntvényeket készítõ, kínai Wescast Hungary Autóipari Zrt. 1200 fõs oroszlányi üzemében – írta közösségi oldalán a Vasas Szakszervezeti Szövetség.

    A szakszervezet tájékoztatása szerint a munkáltató eredeti béremelési ajánlatának több mint háromszorosát érték el az összefogással.
    A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökének korábbi tájékoztatása szerint a Wescast bruttó 65 forintos órabéremelést ajánlott, a munkavállalók viszont egységesen, minden alkalmazottra nézve a négyszeresét kérték kezdeti követelésként, ami bruttó 70 ezer forintos fizetésemelést jelentett volna.
    Mivel a tárgyalások keddig eredménytelenek voltak, kedd reggel nyolc órakor elõre bejelentett, háromnaposra tervezett sztrájk kezdõdött, amelyben az összes dolgozó részt vett. A munkabeszüntetés mind a három mûszakot érintette és a munkások hétvégén sem mentek volna be a gyárba dolgozni.
    Az üzemben a béremelés elõtt az átlagos fizetés alig haladta meg a garantált bérminimumot, ami Oroszlány és környékének átlagához képest alacsony fizetésnek számít.
    A Wescast kínai tulajdonú, kanadai központtal mûködõ vállalatcsoport, amely a világ legjelentõsebb beszállítója a személyautókhoz és a kisteherautókhoz készített öntött kipufogócsonkok területén. A különféle vasötvözetek öntése és megmunkálása mellett Kanadában, Kínában és Magyarországon is elindították a rozsdamentesacél-termékek gyártását.
    A korábban kanadai tulajdonban lévõ vállalatot a Bohong-csoport vásárolta meg, és 9 milliárd forintos új beruházással a világ legmodernebb kipufogógyártó technológiáját telepítette Oroszlányba. A társasággal a kormány 2017 májusában kötött stratégiai megállapodást.
    Az 1200 fõt foglalkoztató Wescast Hungary Autóipari Zrt. dízelmotorokhoz gyárt turbófeltöltõ-öntvényeket és kipufogó-leömlõket. A 2015 óta tartó dízelbotrány a cég eredményére is hatással volt. A 2016-os 106,65 millió euró után 2017-ben 97,3 millió euró forgalmat bonyolítottak, a 2016-os 2,38 millió eurónyi profit tavalyelõtt 519,6 ezer euróra csökkent.

-MTI-

 

Megosztás