http://minalunk.hu Nyomtatás
 
2018-12-19 09:26

Oroszlány környéki, vértesi ízek, ételek: Bokodi pincepörkölt

|

(fotó:provertes.hu)
Korábban több vértesi ételt ajánlottunk már figyelmükbe, közte olyant is, amelyik vértesi település nevét viseli. Most is ilyen következik:
Annyit előrebocsátunk, nem egy fogyókúrás - ám ízletes -  ételről van szó - a Vértesi Natúrpark gyűjtéséből:
 
 
Hozzávalók:
 
1 kg sertéscsülök,
 
1,5 kg sertéslapocka,
 
3 kg burgonya,
 
4 fej vöröshagyma
 
és 1 kisebb fej fokhagyma apróra vágva,
 
4-5 szem paradicsom, és paprika,
 
zsíradék,
 
alapfűszerek (só, bors, paprika, kömény, babérlevél),
 
2 dl vörösbor
 
 
Elkészítés:
 
Az előmelegített bográcsban a hagymát a zsíradékon megfuttatjuk. A paprikát, paradicsomot, fokhagymát és a fűszereket ízlés szerint beletesszük, majd a kockára vágott húst is beledobjuk a bográcsba.
 
Kicsit később sózzuk meg. Gyakran kevergetve addig pirítjuk, amíg a hús ki nem fehéredik, majd felöntjük egy kis vízzel és lassú tűznél, néha egy kevés vizet aláöntve puhára főzzük.
 
Figyeljünk, hogy sok lé ne legyen alatta.
 
Amikor már majdnem kész, a meghámozott, kisebb-nagyobb cikkekre vágott burgonyát is beledobáljuk és együtt megpuhítjuk, hogy a kisebb darabok jól szétfőjenek (ettől lesz jó sűrű a szaftja) mire a nagyobbak megpuhulnak.
 
Ha kell, még utána ízesítünk egy kicsit. Ha kész, levesszük a tűzről, és beleöntjük a vörösbort, jól elkeverjük, majd 5 perc után tálalhatjuk. (forrás:provertes.hu)


 

Hozzászólás beküldéséhez lépjen be felhasználónevével. Amennyiben még nem regisztrált felhasználó, itt regisztrálhat!

Bővebben kifejtené véleményét? Írását küldje el szerkesztőségünk e-mail címére.