15 ezer gyereket vár idén a Vándortábor Program

2021-01-25 | Budaörs
Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda idén már ötödik alkalommal szervez Vándortáborokat, partnerségben az Országos Erdészeti Egyesülettel (OEE), a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel (MAKETUSZ), a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel (MKKSZ), valamint a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodájával.

2021. január 25-étől lehet jelentkezni az idei táborokba. Idén már 33 útvonal – melyből 2 kombinált –, több mint 700 turnus és négy különböző típusú Vándortábor várja a felső tagozatos és a középiskolás fiatalokat, hogy felfedezzék Magyarország legszebb tájait. A Vándortábor Program célja a természetjárás és a sport, valamint az azon keresztül megvalósuló egészség- és környezettudatos életmód támogatása. A Vándortábor Program gyalogosan, vízen vagy kerékpáron, valamint az idei évtől már ezek valamilyen kombinációjával bejárható útvonalakat kínál, melyek teljesítése során a diákok megismerkedhetnek az adott térség természeti és kulturális értékeivel, illetve életre szóló közösségi élményekben lehet részük. Az elmúlt 4 év során a Vándortáborokban részt vevő táborszervezők, pedagógusok és gyermekek körében létrejött egy olyan közösség is, melynek tagjai büszkén hirdetik Vándortáboros élményeiket.

A Vándortáboroztatás talán soha nem volt még annyira fontos, mint tavaly és idén. Gyermekeink többsége az otthonmaradás kényszere miatt nem lehetett közösségben, sportolási lehetőségeik pedig drasztikusan lecsökkentek. A Vándortáborok minderre gyógyírt jelentenek, ugyanis a gyerekek a természetben vannak, mozognak és élvezik a közösséget”, nyilatkozata Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki kiemelte, hogy a program sikerét az is jelzi, hogy az előző években a jelentkezés megnyitását követően a helyek azonnal beteltek.

A Vándortáborokat az év legzöldebb hetének is nevezik, mivel a szervezők az előkészületek alatt, illetve a lebonyolítás során is nagy hangsúlyt helyeznek a környezettudatos szemléletformálásra. „Ha környezetszerető, környezettudatos társadalmat akarunk építeni, akkor rendkívül fontos, hogy az ember már gyermekkorban ismerje meg és érezze magához közel a természetet”, fogalmazott a Kormánybiztos, aki hozzátette azt is, hogy idén lesznek olyan Vándortáborok, melyekben a gyermekeknek a csomagjaikat maguknak kell majd vinniük. Ez a felszerelés szükségességi sorrendjének megtanulásán keresztül hívja fel a diákok figyelmét a túlfogyasztás és a pazarlás elkerülésének, illetve az ökológiai lábnyom minimalizálásának fontosságára.

Az Erdei Vándortábor Programban a gyerekek idén már 11 útvonalon ismerhetik meg a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek, a Pilis, a Vasi-hegyhát, a Zemplén, a Zselic és a Vértes, valamint egy régi igénynek eleget téve idén először a Bükk természeti, illetve kulturális értékeit.

A Bringásvándorok 2021-ben már 10 útvonalon járhatják be az országot. A korábbiak közül szinte változatlanul marad a Felső-Tisza-vidék, az Őrség, a Bükk – Aggteleki-hegység, a Körösök-völgye, a Gerecse – Vértes – Velencei-tó és a Cserhát – Börzsöny – Dunakanyar útvonal. Kicsit változik, és így a szállások egy része is máshol lesz a Balaton-felvidéki és a Dráva menti táborokban. Idén először indulnak bringás vándortáborok az Alpokalja – Fertő-táj és a Zemplén útvonalon. „Azokon az útvonalakon, ahol a résztvevők saját maguk szállítják a csomagjukat, a MAKETUSZ nagyon jó kerékpáros táskákat biztosít. Mindezeken felül a gyerekek gyakorolhatják majd a bringakezelést, KRESZ ismeretekre is szert tehetnek, hogy a kerékpározás a mindennapi életükben is könnyebben menjen”.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség által szervezett Vízi Vándortáborba jelentkezők idén is a Szigetközben, a Felső-Tiszán, a Bodrogon, a Mosoni-Dunán, a Rábán, a Dunakanyarban, a Körösök-völgyében, a Murán, valamint a vadregényes Tisza-tó tanösvényein túrázhatnak. Ráadásul a Rába-túrán végig, az Erdei Vándortáborral kombinált Mura-túrán pedig néhány napon át raftolnak is a csoportok, vagyis az egyre népszerűbb vadvízi-tematika is bekerült a kínálatba. Mindezeken felül lesz egy másik kombinált túraútvonal is, ugyanis a Körösök vidékén kerékpárokról szállhatnak majd vízre a résztvevők. További újítás, hogy idéntől lesz klasszikus vízitúra is, ahol nem előre épített táborokba érkeznek meg esténként a gyerekek. Storcz Botond háromszoros olimpia bajnok, az MKKSZ szakágvezetője elmesélte, hogy „a gyerekeimmel közösen magam is több ilyen vándortáborban vettem részt az elmúlt években, amely óriási élmény volt számomra. Örömmel tapasztaltam, hogy a gyerekek is szerették a vízről felfedezni a természetet, és szívesen ismerkedtek meg ezzel az életformával. Tehát várunk idén is mindenkit!”

A tavalyi próbaév után idén már 3 útvonalon indulhatnak útnak a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodájának közreműködésével megszervezett Zarándoktáborok résztvevői. A Tihany-Pannonhalma útvonal, a Szent Jakab zarándokút Camino Benedictus ágán halad idén is. A Tatáról induló és Márianosztrára érkező útvonal meredek emelkedőivel és csomagszállítás nélkül meghirdetett turnusaival az edzett, tapasztaltabb csoportok számára tartogat felejthetetlen testi és lelki élményeket. A másik új útvonal Márianosztráról indul és a Cserháton halad keresztül a Mátraverebély Szentkúti Nemzeti Kegyhelyig. Mind a három útvonalon számos olyan spirituális helyet érint, amely több száz vagy akár ezer éves múltja során átélt sok járványt, háborút, gazdasági- és társadalmi válságot, de a mai napig az élet gazdagságát lehet ezeken a helyeken megtalálni. Kiss István Didák, a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak irodavezetője elmondta, hogy „a Zarándok Vándortáborokba a katolikus vallású diákok mellett más felekezetű diákok is jelentkezhetnek.”

Az egyhetes nyári táborok június 16-ával indulnak.

Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda

Megosztás