1956 - budapesti központi ünnepségek

2019-10-22 | Közélet
Október 22-én fáklyás menet indul a Műegyetemtől, október 23-án családi programok a Kossuth téren, este Szabadság koncert a Millenárison.

Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.

Október 22-én: A központi programok keretében 14 órakor az 1956-os Műegyetemi emlékműnél tartanak koszorúzást. Beszédet mond Boross Péter volt miniszterelnök.
Onnan  az ünneplők a műegyetem K épületébe vonulnak, ahol 15 órakor kezdődik a rendezvény, amelyen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Józsa János, a BME rektora mond beszédet.
Délután fél ötkor indul a hagyományos fáklyás emlékmenet a Műegyetem-Szent Gellért tér-Szent Gellért rakpart-Várkert rakpart-Casino-Ybl Miklós tér-Clark Ádám tér-Fő utca-Jégverem utca-Bem rakpart-Bem tér útvonalon.
A fél hatkor kezdődő Bem téri ünnepségen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára mond beszédet.
Este 6 órától Csík János és az Esszencia ad koncertet, amely alatt és utána fényfestés látható a környező épületeken.

Október 23-án: reggel kilenc órakor ünnepélyes zászlófelvonással kezdődnek a programok a Kossuth Lajos téren. Tíz órától egész nap ingyenesen látható a Szent Korona az Országházban. Családi programok is várják az ünneplőket a Kossuth téren: lesz gyerekfoglalkoztató, nosztalgiavillamosok, Csepel teherautók, rikkancsok korabeli ruhákban, mászófalak, valamint ’56 gasztronómiájával is megismerkedhetnek az érdeklődők.
Este hét órakor a Millenárison megtartják a már hagyományos Szabadságkoncertet. Fellép a Honeybeast, Szabó Balázs Bandája, valamint Ferenczi György és az Első Pesti Rackák. A koncerten – regisztrációval – ingyenes a részvétel.
Orbán Viktor miniszterelnök este a Zeneakadémián mond beszédet.
A Terror Háza Múzeum egész nap ingyenesen látogatható. Gyertyát lehet gyújtani a Hősök falánál, és a Rákoskeresztúri új köztemetőben, a 301-es parcellánál is, ahol egész napos protokollmentes megemlékezés lesz.

Megosztás