2017-től kötelező

2021-04-22 | Közélet
Budaörsön az egyszerű bejelentéssel épülő lakóházak esetében kötelező lefolytatni egy szakmai konzultációt a Főépítészi Irodával. Vajon megtették ezt a hegyeinken villákat építő, hegykivájó építtetők is?

Néhány idézet Csík Edina főépítész nyilvános leveléből:

„Kedves budaörsi telektulajdonosok, építtetők, tervezők!

Önkormányzatunk Képviselő-testülete megalkotta Budaörs Településképi Rendeletét (továbbiakban: TKR) és jóváhagyta Településképi Arculati Kézikönyvét (továbbiakban: TAK). (A dokumentumok ITT találhatóak)

Ezen két dokumentum kötelező készítését a településképi törvény írja elő. A törvényt tavaly hagyta jóvá a parlament, annak érdekében, hogy a sokszor említett, már ismert lakóépületekre vonatkozó egyszerű bejelentési eljárás során a településképi követelményeket is alkalmaznia kelljen minden építtetőnek.

A legfontosabb változást azonban szeretnénk itt hangsúlyozni: az egyszerű eljárással épülő épületek esetében kötelező lefolytatni szakmai konzultációt a Hivatal Főépítészi Irodáján. Azért tartottuk szükségesnek egy új „eljárás” bevezetését, mert a nagyszámú új építkezésről Önkormányzatunknak semmilyen információja nincs, az érdekelt szomszédokat semmiről nem tudjuk tájékoztatni, mely már-már tarthatatlan állapotot eredményez.

…el kellett készíteni a TAK-ot, mely sok ábrával, jó példával felszerelve szeretné eljuttatni az olvasóhoz az építendő épületekkel szemben támasztott településképi követelményeket olvasmányos, a laikus számára is érthető módon. Kézikönyvünk a jelen pillanatot, jelenlegi tudásunkat, a jövőre vonatkozó aktuális gondolatainkat kívánja rögzíteni az eddigi tendenciák tapasztalatai tükrében.

Nem volt még olyan kiadványunk, mely Budaörs történelmére, értékeire alapozva mutatja be jelenkori építési tevékenységeinket, tárja fel összefüggéseit a régi és új épületek arculata, formavilága között. Ez azért is fontos, mert jellemzően megtalálhatók azok a hangulati elemek, melyek az új épületek elhelyezésével sem vesznek el, melyekhez érdemes igazodni.

Bemutatjuk mennyire differenciált területekből áll Budaörs: az autópályától a hegyi gyalogos ösvényig, a hatalmas logisztikai központoktól a pici présházakig, zártkerti kis tárolókig városunkban minden megtalálható és mindegyik településképileg meghatározó, hiszen ezek együttese jelenti izgalmasan sokarcú városunkat.

Kérdéseikkel forduljanak hozzánk bizalommal! Csík Edina főépítész 2017-11-11 11:20″

Csak annyit kérdezünk kedves olvasóinktól:

Mennyire illik Budaörs településképébe, mennyire tartalmaz a régivel összhangba hozható hangulati elemeket egy-egy új épület, amely messzire hirdeti hegyeink bontását, a természetnek okozott sebeket? Milyen szankcióval sújtja Budaörs városvezetése azt, aki elmulasztja a konzultációt?

SzK

(Kép: S.D.)

 

Megosztás