2021 az Önkéntesség Magyarországi Éve

2021-04-09 | Közélet
2001 az Önkéntesek Nemzetközi Éve és 2011 az Önkéntesség Európai éve után 11 civil szervezet kezdeményezése révén Magyarország Kormányának támogatásával 2021–t az Önkéntesség Magyarországi Évének nyilvánították. Az év hivatalos megnyitójára 2021. március 25-én került sor egy online szakmai konferencia keretében.

2021 az Önkéntesség Magyarországi Éve, idén azokra a fontos feladatokat ellátó önkéntesekre és civil szerveződésekre irányul a figyelem, akik mindenféle ellenszolgáltatás nélkül teszik a dolgukat az élet legkülönbözőbb területein. Céljai az önkéntesség népszerűsítése a hazai társadalomban, minél több ember és többféle célcsoport bevonása önkéntes tevékenységekbe, az elmúlt évtizedekben elért eredmények bemutatása, valamint jól látható előrelépés elérése az önkéntes programok minőségfejlődésében.

A nyitóesemény egyike volt azoknak kiemelt eseményeknek, melyeket az ÖMÉ-t szervező 11 civil szervezet fontosnak tart. A következő nagyszabású esemény, melyre minden civil szervezet, intézmény bekapcsolódását várják a Környezetvédelem és fenntarthatóság témájában 2021. április 19-25. között megrendezésre kerülő Önkéntesség Hete esemény lesz.

A nyitóesemény házigazdája az év egyik Nagykövete Gundel Takács Gábor műsorvezető, sportriporter volt.

Az önkéntességnél elengedhetetlen a személyes megtapasztalás. (…) Át kell élnünk, hogy milyen érzés az, amikor önzetlenül segítünk másoknak, és mi is azáltal leszünk többek, hogy adunk.”– kezdte köszöntőjét Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár.

Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere köszöntő gondolataiban azt az örömét fejezte ki, hogy erősödik a jó gyakorlat, amit az önkéntesség jelent:„A civil társadalom érdemi részvétele a tág értelemben vett közösség ügyeinek intézésében és alakításában erősödik. És ezen belül erősödik az a szemlélet is: vegyünk részt, vállaljunk részt benne! A polgármester kiemelte, hogy ezt a folyamatot a járványhelyzet megerősítette, hiszen nagyon sok területen kaptak fontos és nagy szerepet az önkéntesek. Elmondta, hogy a város egy speciálisan erre létrehozott online felületet indít, hiszen egyre nagyobb igény van arra, hogy szervezett formában jelenjenek meg a vállalható önkéntes lehetőségek.

Az Önkéntesség Magyarországi Évében minden héten bemutatunk egy önkéntest, aki példamutató munkát végez.

Ismersz olyan személyt, aki méltó a címre?

Jelöld a Hét Önkéntesének!

Írj nekünk, hogy megismerhessük a legjobbakat!

#ömé2021 #HétÖnkéntese

Forrás:internet

Megosztás