30 éves a budaörsi Mindszenty Óvoda és Iskola

2023-11-16 | Közélet
Alapításának 30 éves jubileumát ünnepelte a budaörsi Mindszenty József Római Katolikus Óvoda és Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola 2023. november 10-én.

A különleges ünnepnap szentmisével kezdődött, amelyet Spányi Antal megyés püspök mutatott be Hajdu Ferenc helynökkel és Nobilis Márió püspöki tanácsossal. Az ünnepség a megújult óvoda megszentelésével zárult.

Az ünneplő közösséget Nobilis Márió atya köszöntötte, majd Pintér Anasztázia igazgatónő ünnepi beszédében a jubileumi év jelentőségét emelte ki. A mindszentys diákok színvonalas ünnepi műsorral, népdalcsokorral és dicsőítő énekekkel köszöntötték iskolájukat.

Spányi Antal püspök beszédében azt hangsúlyozta, mindig nagy öröm jubileumot ünnepelni, különösen 30 évre visszatekintve, amelyben sok küzdelem és sok örömteli pillanat után jutott el az intézmény napjainkhoz. Azt kívánta az iskola és az óvoda pedagógusainak, hogy továbbra is magas színvonalon tanítsanak és neveljenek, a gyerekeket tehetségüknek megfelelően készítsék fel a felnőtt életre, neveljék őket hitre, valamint a német hagyományok és a magyar kultúra őrzésére.

„Ha visszagondolunk a kezdetekre, sok évtized után olyan történelmi helyzet alakult ki, amelyben ismét lehetett Magyarországon katolikus egyházi iskolákat indítani. Takács Nándor püspök és Szentgyörgyvölgyi Zoltán plébános élt ezzel a lehetőséggel, és Budaörsön iskolát alapítottak. A 30 esztendő alatt sokat változott, alakult és erősödött az iskola és óvoda. Örülhetünk annak a növekedésnek, amit szellemiekben felmutat, és láthatjuk a fejlődést az elért eredményekben. … Ennek az intézménynek legfontosabb feladata marad, hogy oktasson és neveljen együtt. Hogy azok, akik a katolikus iskolába járnak, megkapják azt a tudást, amellyel a bennük lévő tehetség kibontakozik, és megtalálják az élet terén azt, amire Isten hívja őket. Tudják a világ dolgait úgy szemlélni, hogy abban eligazodjanak, és jól tájékozódjanak az életben.”

A püspöki szentmise után az ünnepség az óvoda épületében folytatódott. Spányi Antal püspök megszentelte a megújított óvodaépületet. A gyermekek Szent Márton-napi műsorral kedveskedtek a főpásztornak.

A budaörsi Mindszenty József Római Katolikus Óvoda és Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola 30. jubileumi ünnepsége az iskola épületében zárult az intézmény megtekintésével, a köszöntésekkel és a közös imádsággal.   (Forrás: szfvar.katolikus.hu, Berta Kata, képek: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió)

Az akkor még Szent Vincéről elnevezett katolikus óvoda 1993-ban kezdte meg működését az 5-ös számú óvoda helyén, a Mindszenty Iskolát  1994. márciusában alapították. Sokan emlékezünk még ezekre a hősies, sok áldozatot kívánó időkre.

Az iskola honlapja a kezdetekről: Sok év áldozatos munkája után 1994. március 25-én 66 gyermek beiratkozásával 50 év szünet után újraindult a katolikus nevelés-oktatás Budaörsön. Három évig iskolaépület nélkül három különálló épületben (Szent József Házban, a Szent Vince Óvoda melletti átalakított családi házban és az 1.sz. Általános Iskola Esze T. 3.sz alatt) tanítottunk, dolgoztunk. 1997 szeptemberében birtokba vehettük a plébánia átépítésével egy év alatt elkészült új épületünket…

SzK

Megosztás