45 éve tért haza a Szent Korona

2023-01-05 | Budaörs
Sok szeretettel várnak mindenkit a rendezők  a Szent Korona hazatérésének 45. évfordulója alkalmából szervezett ökumenikus imára és ünnepségre 2023. január 6-án (pénteken) 18:00 órakor.
Program:
Ünnepélyes bevonulás
Dr. Osztie Zoltán belvárosi plébános köszöntője
Ünnepi megemlékezés
Föl-földobott kő – Ady Endre versét Kiss Csinszka Flóra szavalja
Dr. Mészáros Kálmán baptista lelkipásztor, egyháztörténész beszédeAz ünnepi esemény szervezője: a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete
Helyszín: Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom
1056 Budapest, Március 15. tér (az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél

Történelmi előzmények:
1945. március végén -a szovjet csapatok közeledtével- a Szent Koronát, a koronaékszereket, valamint a Szent Jobbot Magyarországról Németországba hurcolták, majd április végén elásták Mattsee mellett. A koronát csak június végén emelték ki, és június 25-én került hivatalosan az amerikai csapatok kezére. A korona ezután még évekig Németország területén, de az Egyesült Államok felügyelete alatt volt.
1953. júliusában a koronát és a koronaékszereket az Amerikai Egyesült Államokba szállították, és a Fort Knox katonai támaszponton helyezték el. Ekkoriban rögzült a hivatalos amerikai álláspont, miszerint a korona a magyar nemzet tulajdona, és az USA azt megőrzésre vette át, mivel a körülmények nem alkalmasak annak visszaadására. A politikai rendszerek lassú közeledése során azonban lehetőség nyílt a korona Magyarországra történő visszaszállítására.


Az 1978. január 6-i budapesti átadási ceremónián Cyrus Vance (1917-2022) amerikai külügyminiszter adta át a magyar nép képviseltében eljáró Apró Antal (1913-1994) számára a koronát.
Az átadási ünnepség négy órakor kezdődött az Országház kupolacsarnokában. A magyar és az amerikai himnusz elhangzása után Cyrus Vance mondott beszédet, méltatva a történelmi amerikai-magyar barátságot. Idézett Jimmy Carter (1924- ) elnök Losonczi Pálhoz (1919-2005), az Elnöki Tanács elnökéhez intézett leveléből, majd hivatalosan átadta Apró Antalnak a regáliákat.
A Szent Koronát és a regáliákat 1978. január 31-től tekinthette meg a nagyközönség a Magyar Nemzeti Múzeumban.
Az első két évben közel kétmillió látogató tekintette meg a koronaékszereket.

  Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia

1056 Budapest, Március 15. tér 2.
Tel.: 318 31 08
Website: www.belvarosiplebania.hu
E-mail: belvarosiplebania@gmail.com

Megosztás