A 2023-as év madara - a barkóscinege

2023-01-30 | Budaörs
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület MME 1979-ben indította el az Év madara akciót, melynek célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok, madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. A barkóscinegét választották a 2023-as év madarának a MME által indított, online szavazás résztvevői.
Az MME tájékoztatása szerint a tavaly nyári internetes lakossági szavazáson a legtöbb voksot  a barkóscinege kapta, így 2023-ban ez a faj lett az év madara – tette közzé az MTI.

A barkóscinege eurázsiai elterjedésű madár, Európa a faj elterjedési területének csak 15 százalékát teszi ki. Világállománya 1,5-3 millió pár, a magyarországi állomány 5400-6300 pár közé becsülhető. Védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Tojó barkóscinege.

Nem vonul, egész életét a természetes és a mesterséges vizek nagyobb kiterjedésű nádas-gyékényes élőhelyen tölti. Társas viselkedésű, állandó madarunk. Télen is a nádasokban figyelhető meg, ahol kisebb-nagyobb csapatokban a nád magját fogyasztja. Tavasszal és nyáron rovarokkal, apró csigákkal és pókokkal táplálkozik.

A melegedő és szárazabbá váló időjárás különösen kedvezőtlen kilátásokat jelent a barkóscinege élőhelyét jelentő nádasokra, amelyeket a klímaváltozáson túl a parti beruházások is veszélyeztetnek.
Fészeképítési sajátosságának köszönhetően költése segíthető varsababák, nádkontyok kialakításával a nádas-gyékényesekben.

MTI

 

Megosztás