A BBBT és a Lyra közös kirándulása

2021-09-26 | Közélet
Jól sikerült kiránduláson, közös szervezésben vettek részt a Bretzfeld-Budaörs Baráti Társaság és a Lyra Dalkör tagjai. Az időjárás is kedvező volt egy tatai útra.

Első állomásunk az Esterházy kastély volt, amely Tatán, a vár mellett, a festői Öreg-tó partjához közel található.

Az Esterházy család tatai kastélya a béke minden áldásával megajándékozta lakóit. A kényelemmel, a családi boldogsággal, a vidéki rezidencia kínálta mulatságokkal, a vadászat, a játék, a muzsika örömeivel. A kastély nem egyszer fogadott királyi vendégeket, sőt egy alkalommal, 1809-ben egy nevezetes békeszerződés, a Napóleonnal kötött ún. schönbrunni béke aláírásának helyszíne is volt. Ezért a kastély így joggal viseli a „béke szigete” nevet.

A II világháború idején az épület pompás berendezését a szovjet csapatok tönkretették, a megmaradt bútorokat a lakosság hordta el.

A 2020-ban felújított és műemlékileg helyreállított Esterházy kastély korhűen berendezett szobái és kiállítóterei segítségével feltárul a kúria, a birtokos család és a kor története.

Ezután kellemes, laza sétával elmentünk a belvárosig, közben gyönyörködtünk a tó látványában, élveztük az ódon utcácskák hangulatát.

Az étteremben a megrendeltek alapján négyféle menüt kaptuk.

A délutáni időnket a Német Nemzetiségi Múzeum megtekintésére szenteltük.

A magyarországi németség tárgyi és szellemi kultúrájának országos gyűjtése, feldolgozása és bemutatása az 1972-ben alapított tatai Német Nemzetiségi Múzeum feladata. Az egykori vízimalom 1758-ban, Fellner Jakab tervei alapján épült, nevét a molnárok és vízen közlekedők védőszentjéről, Nepomuki Szent Jánosról kapta, akinek fából faragott szobra az épület homlokzatát díszíti.

A múzeum állami támogatást kapott melynek köszönhetően további fejlesztések segíthetik majd az intézményben zajló szakmai munkát. Ottjártunkkor éppen a külső vakolaton dolgoztak a kőművesek.

Idegenvezetőn szakszerű, de érdekes előadással vezette végig csoportunkat a három szinten látható, különböző témájú kiállításon.

A földszinten megismerkedhettünk a sörgyártás minden csínja-binjával. Vezetőnk nem csak a technikai dolgokat ismertette, hanem a sörfajtákban is jártasságot mutatott.

Az első emeleten a magyarországi németség gyűjteményes, állandó kiállítását tekintettünk meg. Sok ismerős tárgyat fedeztünk fel a kiállítottak között.

A második emeleten a határnyitás körüli időszakot mutatták be. Láthattunk többek között egy darabot a szögesdrótból, volt ott a piros útlevélből is mutatóban.

A múzeum tárgyaiból más településeknek is kölcsönöz, így nem régen a festett hartai bútorokat a budaörsi a Heimatmuseumban láthattuk.

A múzeum számos rendezvényt, aktuális programot szervez a kertjében.

Kedves idegenvezetőnktől közvetlen szeretettel búcsúztunk, hálaképpen a lyrások két budaörsi dalt énekeltek.

Köszönjük Schäfferné Marikának és Németh Magdolnának a szervezést, azt hogy ilyen kellemes kirándulásban volt részünk.

Fot: Sch.M + internet

s.k.

 

Megosztás