A BNNÖ (Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat) jövőre 30 éves lesz

2023-11-22 | Budaörs
Közmeghallgatást tart pénteken (november 24) délután 4 órakor a BNNÖ a Heimatmuseumban. Mivel foglalkozik egy nemzetiségi önkormányzat, hány kulturális rendezvényt köszönhetünk nekik itt Budaörsön?

Nem gazdálkodnak sok pénzből: a tavalyi 16 milliós büdzsét a város vezetése idén 5 millióra csökkentette, miközben az árak mennek felfelé…

Budaörs eredetileg tiszta sváb, katolikus falu volt, majd az elűzetés után rengetegen telepedtek be – a vidékről Budapesten munkát találók először albérlők, még inkább „ágyrajárók” lettek, hiszen Budapesten akkor tilos volt bejelentkezni.

De a szomszéd országokból kitessékelt magyarok is otthonra találtak itt, nekem is volt több erdélyi szomszédom. Steinhauser Klára családkönyvei (melyek újranyomása igen fontos lenne) beszámolnak az új budaörsiekről , de azokról a sváb családokról is, akik a legkülönbözőbb módokon, de szülőfalujukban, Budaörsön tudtak maradni.

Nem csoda, hogy amint a potitikai helyzet megengedte, 1994-ben máris megalakult Budaörsön a német nemzetiségi önkormányzat. Nehéz lenne felsorolni, mennyit tesznek hagyományaik megőrzéséért, ezek nagyközönséggel való megismertetéséért, nívós kulturális rendezvények megszervezéséért, a kisebb és nagyobb gyerekek tájékoztatásáért, részükre versenyek rendezéséért.

Csak néhány program, a teljesség igénye nélkül: Kitelepítési megemlékezés, országos emlékhely kialakítása az Ótemetőben, TIN Tavaszi Ifjúsági Német Nemzetiségi Napok (amely több iskolát megmozgat), Bretzfeldi testvérvárosi találkozók, disznóvágás, svábbál, Német Nemzetiségi karácsonyi délután, a saját hagyományőrző táncsoport, a Wunderkäfer próbái, fellépései, a Lyra Dalkör

– és külön fejezetet igényelnek az 1987-ben létrehozott,  2009-től Jakob Bleyerről elnevezett Heimatmuseummal közösen létrehozott kiállítások, tudományos konferenciák, játszókuckók, a nyelvtanulási segítségnyújtás, de a múzeum épületének felújítása, tetőcseréje is.

A tájház a BNNÖ-vel közösen jelentős szerepet vállalt idáig és vállal a jövőben is a hazai, kiemelten a budaörsi német közösség kulturális javainak és értékeinek védelme, megőrzése és bemutatása érdekében. A Heimatmuseum 2018-ban az országos megmérettetésben az Év Tájháza lett, 2020- ban az Év Múzeuma !

Tekintetbe véve a sváb közösség katolikus múltját, Budaörs épített, elsősorban egyházi öröksége (pl. a kőhegyi kápolna),  a katolikus ünnepek megülése (mint az Úrnapi virágszőnyeg) mind a sváb ősökhöz kapcsolódik.

Minden program mindig nyilvános, szívesen várják a bekapcsolódni szándékozókat.

Aki szeretne többet megtudni a BNNÖ-ről, van kérdése, ötlete, menjen fel pénteken délután a Heimatmuseumba (Budapesti út 47.)

SzK

Megosztás