Óriási volt az érdeklődés a Kufli-napon

2024-04-28 | Budaörs
Szombat délelőtt minden a Kuflikról szólt a Jókai Mór Művelődési Házban. Lesz itt minden, amitől jókedvre derülnek a kicsi, a közepes és a nagy rajongók, sőt azok is, akik még ez idáig sosem hallottak a Kuflikról. -olvashattuk a meghívón.

De kik-mik is azok a Kuflik?„Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics. Sok mindenre hasonlít, és semmire sem. Pattog, mint egy gumilabda, pedig nem is az. Színes, mint egy nyalóka, pedig nem ehető. Van kicsi, van nagy. Van kövér és van sovány. Jönnek-mennek, sosem tudni, honnan hova…” Mi lehet az? Hát Kufli!

A Kufli mesék szerzője Dániel András, író, grafikus, illusztrátor. 2012 óta jelennek meg gyermekkönyvei, de igazán ismertté a Kufli sorozat tette.

A program filmvetítéssel kezdődött. A sorozat meséi a legtöbb gyermek számára már nem volt ismeretlen.

Az egyedi figurák, akik kedves, barátságos természetükről, jókedvükről és szerénységükről ismertek. A család, vagyis a kupac, jóban és rosszban összetart. A Kuflik lételeme a szórakozás és a pihenés. Gyakran csak letelepednek egy zsenge füvű rétre, amelynek talaja se nem túl puha, se nem túl nedves, hanem éppen pont jó. A kissé bumfordi és humoros szereplők játszadoznak, hemperegnek, kergetőznek, háton fekve nézik a fényes napsugarakat, és egyszerűen élvezik az élet apró örömeit. Ilyen a Kuflik élete: csupa béke, öröm és játék, amelyről minden ovis kisgyermek álmodik.

Jurik Kristóf rendező a felnőtt hallgatóságnak beszélt arról, hogy milyen sok ember munkája egy-egy film. A történetek Dániel Andrásnak köszönhetők, de az animáció, a szereplők hangja, a zenei aláfestés, stb még további munkálatokat kíván.

Az előtérben kuflis könyvek, DVD-k, társasjátékok között válogathattak az érdeklődők.

Közben már lázas tevékenység folyt a galéria teremben. A gyerekek segítséggel a magukkal hozott zokniból megalkothatták kedvenc figurájukat. Kaphattak kuflitetkót is.

Nekem Hilda volt a kedvencem, unokámnak Béla bá.

De nekem a legjobban az tetszett, hogy a mesékben nincs semmiféle agresszió, erőszak.

Kiemelt kép:  JMMK

s.k.

Megosztás