A budaörsi hűtőház Möller Károly építész tervei alapján épült

2023-04-22 | Budaörs
De ki is volt ő? Nevére a budaörsi kertbarátok bukkantak és a továbbiakban egy sikeres életpályáról, majd a kegyetlen befejezésről szereztek tudomást.

Möller Károly római katolikus családban született Héderváron 1894. október 27-én. Édesapja Möller István építész, műegyetemi tanár, anyja Berger Hermina volt. Mérnöki tanulmányait a budapesti műegyetemen végezte. Külföldi tanulmányútja után édesapja műtermében dolgozott, részt vett restauráló, templomépítő munkáiban. Kastélyokat, gazdasági épületeket, bérházakat, családi házakat és templomokat tervezett.

Építőanyagok és szerkezetek kutatásával és ismertetésével foglalkozott, a honi építészet szempontjából úttörő munkát végzett. Széles körű műszaki irodalmi munkásságot folytatott, holland és angol nyelven is jelentek meg könyvei.

A szakirodalom számos munkáját sorolja fel, többek között Lenz József is a megrendelője volt. Ott találjuk a következőt is: Budaörs vasútállomás melletti hűtőház, Lenz József földbirtokos, kereskedelmi tanácsos megrendelésére, 1937.

Budapest ostroma során őt és családját szovjet katonák brutálisan bántalmazták. Möller feleségét, dr. Möller Károlyné Steller Ilonát és nagyobbik lányukat elhurcolták, ők soha nem kerültek elő.

A házaspár kisebbik lányát súlyosan bántalmazták, majd lelőtték. Az építészprofesszort és fiát arra kényszerítették, hogy a kertjükben gödröt ássanak, amibe belelőtték őket. Möller Károly építészmérnököt, a 15 éves Möller Julianna nevű lányát, valamint a 13 éves Möller Miklós nevű kisfiát 1945. február 3-án a szovjet katonák gyilkolták meg a XII. kerületi Pilsudszky út 36-os szám alatti villájukban.

A 2. világháború tengernyi borzalma közül a Möller család tragédiája az egyik.

Forrás: Wikipédia

s.k.

Megosztás