A budaörsi kertbarátok ünnepeltek

2021-07-29 | Közélet
A budaörsi kertbarátok július 28-án, szerdán a 2. Kertbarát "Világ"nap alkalmából Nagyné Nyíri Ágnes kertjében találkoztak. Ági az ötletgazdája ennek a napnak, amit a múlt évben tartottak először, mert úgy gondolja, hogy az egész évi fáradtságos munka után megérdemeljük az ünneplést. Ezzel mindenki egyetértett.

A programban szerepelt Veiland Gyula kertjének megszemlélése is. Az ő portája útba esett, és érdemes volt betérni. A kert minden szegletében látszik a gondos ápolás, a rendszeres munka gyümölcse. Haszonnövények, kerti virágok, szőlőlugas, gyümölcsfa él együtt termékeny életközösségben. De helyet kap az kisunoka hintája, a búgó galambok, a kedves nyuszi, és szárnyasok. Gyula kísérletező kedvű, de meg is van az eredménye. A saját kivitelezésű öntözési technikáját a növényei meghálálják.

Ági otthonában már gyülekeztek a vendégek. Eljött Bozsik gazda is, ha lehet mondani, ő volt a díszvendég. A Kossuth Rádió hullámhosszán, a Hajnal-táj műsorában minden reggel jelentkezik hasznos tanácsokkal a kertművelők számára. Nem véletlen, hogy Bálint gazda utódjának tartják.

Ági kertje mindig kínál látnivalót. Büszke a budaörsi fajtájú őszibarackfájára, aminek visszahonosítása a kertbarátoknak köszönhető.

Többek között megcsodáltuk azt a kertrészt, amit Ági művelésre adott ki érdeklődő családok számára.

Ott volt közülük a kedves, kétgyermekes fiatal házaspár. Az édesanya elmondta lapunknak, hogy mennyire hálás a lehetőségért. Panelben laknak és a kertművelés kikapcsolódás számukra. A gyerekek nagyon szívesen jönnek, a háziállatok miatt is, de nem utolsósorban Ági önzetlen kedvessége is vonzerő.

Sokunknak feltűnt, hogy az idei szárazság ellenére is minden üde, dús. Rá is kérdeztünk erre.

-Amikor szükséges volt, mindig öntöztem. Természetesen esővízzel. Amennyit csak lehet, azt összegyűjtöm. – kaptuk a tájékoztatást.

A szíves vendéglátásnak két kakas esett „áldozatul”. Ági utánozhatatlan pörköltjét kanalazva megállapítottuk, hogy nem csak kertvarázsló, hanem ízvarázsló is.

Mivel a járvány miatt a kertbarátok 16. születésnapjának megünneplése elmaradt, ezért most került rá a sor. A sok finomság mellett egy diótorta volt a „hab a tortán”.

Egy kedves ,új kertbarát tagunk székely népdalokkal örvendeztetett meg bennünket.

Már besötétedett, amikor elbúcsúztunk egymástól abban a reményben, hogy hamarosan újból találkozunk. Áginak nem győztünk köszönetet mondani a sok fáradozásért és szeretetért.

s.k.

fotó: vein

Megosztás