A Budaörsi Rendőrkapitányság Zebra terv akciója

2022-06-09 | Közélet
A járművezetők által a gyalogosok sérelmére elkövetett jogsértések feltárása érdekében, 2022. június 14. 08 óra és 2022. júniusi 14. 14 óra között az ORFK -   Országos Balesetmegelőzési Bizottság  elrendelte a "ZEBRA TERV" akciót a Budaörsi Rendőrkapitányság, Budakeszi Rendőrőrs és a Pilisvörösvári rendőrőrs illetékességi területén.

Az ellenőrzés feladatai:

–        kiemelt kockázatú kijelölt gyalogos – átkelőhelyen, különös tekintettel a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten lévő kijelölt gyalogos – átkelőhelyek és környezetének ellenőrzése;

–     a járművezetők által a gyalogosok sérelmére elkövetett jogsértések feltárása és ennek képi  dokumentálása.

Tanácsok a gyalogosoknak:

           A gyalogosok, amennyiben a közelben kijelölt gyalogos-átkelőhely van, azon haladjanak át az úttesten!

  • Soha ne menjenek át a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen tilos jelzésnél!
  • A KRESZ szabályai a gyalogosokra is vonatkoznak. Mielőtt az úttestre lépnek, mindig győződjenek meg arról, hogy biztonságosan át tudnak-e kelni az úton anélkül, hogy veszélyhelyzetbe kerülnének!
  • Felhívjuk a gépjárművezetők figyelmét a körültekintő, előzékeny és szabálykövető közlekedésre.
  • A járművezetők esetében is nagyon fontos, hogy mindig fokozott óvatossággal, a sebesség jelentős csökkentésével közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, buszmegállókat, illetve azokat a helyeket, ahol gyalogosok jelenlétére számítani lehet, valamint mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárművüket!
  • Próbáljanak szemkontaktust felvenni az úttesten átkelni szándékozó gyalogossal annak érdekében, hogy ne alakuljon ki balesetveszélyes helyzet!

… hogy mindenki hazaérjen!

Csillag-Simon Katalin r. zászlós

bűnmegelőzési előadó

Budaörs Rendőrkapitányság

 

 

 

 

H-2040 Budaörs,Szabadság 160.

+36 23/505-400

(30)9259

csillag-simonkat@pest.police.hu

Megosztás