A Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus sikere Tuzlában

2023-06-24 | Budaörs
A Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus Bosznia-Hercegovinában járt, ahol a Tuzla városában megrendezett "Lege Artis" nagy múltú nemzetközi kórusversenyen képviselte Budaörsöt, Magyarországot és a magyar kóruskultúrát.

A minősítő koncertre június 18-án került sor, ahol az előkelő 3. helyezést értük el, karnagyunk, Krasznai Gáspár pedig a „Verseny Legjobb Karnagya” kitüntetést vehette át a nemzetközi zsűritől.

Magyar szerzők műveit adtuk elő, ezzel is gazdagabbá, színesebbé téve ezt a kulturális eseményt.


Kintlétünk során ellátogattunk Szarajevóba, a fővárosba is, ami igen különös hangulatú város, hiszen sokféle kultúra keveredik itt. A lenyűgöző tűhegyes minaretek, ortodox- és katolikus templomok mellett a zsinagóga ugyanúgy fellelhető a városban. Nem véletlen, hogy a várost keleti és nyugati részre osztották fel. Itt történt az a Gavrilo Princip által 1914-ben Ferenc Ferdinánd trónörökös és felesége ellen elkövetett merénylet is, amely az első világháború kirobbanásához vezetett. A török időket idéző karavánszerájok, dzsámik, kávézók, épületek keleti városrésze békét és nyugalmat áraszt. Nehéz elképzelni, hogy itt 1992 és 1995 között több mint 10 ezer lakos halt meg a helyi szerbekkel vívott polgárháborúban.


A kórusversenynek otthont adó Tuzla az ország harmadik legnagyobb városa. Só- és szén lelőhelyekkel rendelkező iparváros magyar gyökerekkel, török hódoltsági időszakkal. 1878-ban a Habsburg Monarchia része volt. Itt évente rendeznek nemzetközi kulturális fesztiválokat. A város főterén ezúttal is gyermek és felnőtt bosnyák néptáncegyüttesek színes népviseletben mutatták be produkcióikat élő zenekar kíséretével, utána pedig a különböző országokból érkezett kórusok és énekegyüttesek léptek fel, így a Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus is, egy énekkarunk nevét tartalmazó, magasra emelt magyar zászlóval a háttérben.

Á.Zs.

 

Megosztás