A budaörsi sortűz vétlen áldozataira is emlékezzünk!

2021-10-19 | Budaörs
Emlékező séta indul pénteken, október 22-én 15.00 órakor a Heimatmuseumtól - az 1956. október 27-i budaörsi sortűz halottjainak tiszteletére. Állomások: Mindszenty-szobor a templomkertben, az áldozatok sírhelyei a régi temetőben, a Nefelejcs utcában.

A sétát a budaörsi Széchenyi kör vezetője, Kováts Tiborné Judit vezeti. Kéri, aki tud, hozzon egy mécsest vagy egy szál virágot.

A Pest Megyei Levéltár kiadványa – melyet az 1956-os forradalom 50. évfordulójára adott ki, 8 budaörsi illetőségű személyről ír, akik az események során vesztették életüket: 4 fő (Furka Sándor, Soltai Béláné, Schwarz András, Ujj Jánosné) az október 27-i főúti páncélostámadás során hunyt el, a másik 4 személy (Rózsási László, Ladányi Imréné, Molnár Pál, Radóczi János) Budapesten vesztette életét.

A Terror Háza 1956-os adattára megemlíti, hogy a budapesti VII. kerületben Hedenecz János (szül. Budaörs, 1910) október 24-én hunyt el, újabb személlyel bővítve a halottak listáját.
A felsoroltakon kívül még két névvel bővülhet az ’56-os budaörsi áldozatok listája: Takács Tibor ipari tanuló (17 év) és Takács Zoltán műszerész (21 év) Budaörsön éltek és a Móricz Zsigmond körtéren zajló harcokban hunytak el 1956. okt. 23 és nov.10. között. Mindketten a budapesti Új Köztemetőben nyugszanak. (Grósz András történész tanulmánya nyomán)

(SzK)

Megosztás