A budaörsi termálvíz

2024-01-29 | Közélet
Ez is egy elfeledett témának tűnik Budaörsön, pedig már 2006-ban felfedezték. Hasznosítani lehetett volna többféle célra is, de lezárták, mintha nem is lenne. Tallózzunk egy kicsit a múlt hírei között...

(Portfolio 2006. december 08)

Termálvizet találtak Budaörsön a helyi önkormányzat tájékoztatása szerint. A percenként ezer liter hozamú termálvizet az épülő Hosszúréti pihenőpark területén találták. A Hosszúréti patak déli részén álló telket két éve vásárolta meg a budaörsi önkormányzat, s kezdett feltárásokat a VIKUV Vízkutató és Fúró Rt. közreműködésével.
… A területen egy fürdő kialakítása mellett szóba jöhet az is, hogy a termál energiát fűtésre használják. A polgármesteri hivatal azt tervezi, rövidesen ötletpályázatot ír ki a hasznosításról.

(keruletunk.ujbuda.hu, 2006, december 11)

Rövidesen akár a termálturizmus fellegvárává is válhat a fővárossal határos Budaörs, ugyanis a városban percenként ezer liter hozamú, a Gellérthegyivel közel azonos minőségű termálvizet találtak az épülő Hosszúréti pihenőpark területén.
A Hosszúréti patak déli részén álló telket két éve vásárolta meg a budaörsi önkormányzat, s kezdett feltárásokat a VIKUV Vízkutató és Fúró Rt. közreműködésével. A napokban végleg beigazolódott a nagy titokban tartott feltételezés: a föld mélye 46 fokos termálvizet rejt.

A város eredetileg is azt tervezte, hogy rekreációs és pihenőövezetet alakítanak ki a patak mentén, ám miután a sejtés beigazolódott, és valóban idáig húzódnak azok a földtani rétegek, amelyek a fővárosi fürdőket is táplálják, még több lehetőség nyílik a hasznosításra. Egy fürdő kialakítása mellett szóba jöhet az is, hogy a termál energiát fűtésre használják. A polgármesteri hivatal azt tervezi, rövidesen ötletpályázatot ír ki annak érdekében, hogy a termálvízre alapozott fejlesztések a lehető leginkább szolgálják a budaörsiek hosszú távú érdekeit.

(Budaörs, 2018. február 27. – Budaörsi Infó)

2013. júniusában tárgyalta a budaörsi képviselő-testület legutóbb a Kamaraerdőben található termálvízforrás sorsát. Az azóta eltelt időben nem sikerült megoldásra jutni. Most már pedig szorít a határidő, mert lejár a 10 éves határidő, ameddig léphetett volna a hasznosítást illetően a város.
Mint kiderült Budaörsön van termálvíz és 37 fokos, viszont nem élünk az általa kínált lehetőségekkel. Anno a „Geotermikus energiahasznosítás Budaörsön” elnevezésű projekt arról szólt, hogy a Budaörsön található termálkútból nyerhető energiát fel tudnák arra használni, hogy a Városi Sportcsarnok és Uszoda víz- és hőellátását megoldják.

(Néhai) Kisfalvi Péter, a körzet önkormányzati képviselője (BFE) elmondása szerint:

„Volt egy próbálkozás, hogy termálvizes fürdő épüljön és volt befektető is, aki szívesen áldozott volna erre az ügyre, azonban a városnak nem sikerült megegyeznie vele. Így kihasználatlanul maradt ez a természeti kincsünk.

Úgy gondolom, ha egy termálfürdőt nem is tudunk felépíteni, de legalább palackozhatnánk az itt lévő vizet.

2007-ben úgy tűnt, hogy ez egy jó befektetés lesz. Akkoriban a jobboldal volt többségben a város képviselő-testületében és leszavazták ezt az együttműködést, a beruházó pedig megvalósította máshol a tervét.

Budaörs 10 évre kapott engedélyt 2008-ban arra vonatkozólag, hogy termálvizet hozzon a felszínre. Ez a határidőnk lejár, ezért egy év hosszabbítást kért az Önkormányzat annak érdekében, hogy alternatív módon tudjuk hasznosítani a termálvíz energiáját.

Bízom abban, hogy ha nem is termálfürdőként, de hőforrásként tudjuk majd használni ezt a természeti kincsünket.”

……………………………………………………………………………………………………..

Tudjuk, hogy az értékes hővíz azóta sem került hasznosításra, a budaörsiek semmilyen módon nem profitáltak belőle.

Vajon újra kezdi a procedúrát a város vezetése, vagy teljesen elfelejtődik? Reméljük, hogy a termálkút körüli nagy csönd nem amiatt van, hogy inkább eladja a kutat a város, mintsem hasznosítaná…

Így pazaroljuk el értékeinket?

SzK

Megosztás