A fa halálára

2020-07-29 | Budaörs
Megdöbbentő képsorok adták hírül egy fa halálát. Jelképe is lehetne a klíma pusztulásának, amit nem mások, mint mi emberek idézünk elő. Mert ennek a fának a léte is tőlünk, emberektől függött.

Nem kell hozzá bűnügyi diploma, sem valami földöntúli képesség ahhoz, hogy hamar kiderítsük, hol is állt és haldoklott a fotón látható fa. Nap, mint nap elmentünk mellette és lopva pillantottunk rá, hogy vajon meddig bírja még. S azok, akik a bekerített fa egykori árnyékában gondtalanul ették azt a déli menüt, amit a Príma gyorsétteremből vásároltak, sem gondolták, hogy már nem sokáig adja árnyékát. Eddig senkinek sem tűnt fel, hogy ezt a fát befalazták, bekerítették egy műanyag fólia sátorba? Dehogy nem!

Nekem is és másoknak is ugyanúgy. Csak nem tettünk semmit. Nem akartunk nyomozni, kerültük az esetleges konfliktust mondván, hogy ez nem a mi dolgunk. Mi csak sajnáltuk és drukkoltunk, hogy meddig bírja még erővel. De nem bírta. Elpusztult, mint ahogy a föld is el fog egyszer, mert nem teszünk érte semmit, csak kihasználjuk vég nélkül. Persze a kisember nem tehet sokat, de vannak felelős személyek, akik tehetnek. Akik itt, Budaörsön is tehettek volna azért, hogy megkeressék a „tettest”, felelősségre vonják és még idejében szabadítsák ki a haldokló fát. Nem tették és nem tettük.

Major Edit

 

Megosztás