A Farkas 918 méteres lövés után egy évig magyar zászló lobog a sós sivatagban

2019-09-08 | Budaörs
Amerikában a tudósítás így olvasható: 4 magyar íjász 11 világrekordot lőtt a World Archery Amerikai Egyesült Államokban rendezett távlövő világversenyén, többek között egy óriási, 918 méteres lövésnek köszönhetően.

Megkérdeztük a Farkast:

Mit érzett az eredményhirdetés után?

Mi Farkasok összeborultunk a magyar zászlóval a vállunkon és csak sírtunk. Hosszú percekig sírtunk. Szétszakadva, sebekkel, gyötrelmekkel, rengeteg munkával, viharverten álltunk ott, ugyanakkor örömteljesen, szívünkben és lelkünkben a dicsőséggel, a pompával, a büszkeséggel, a boldogságunkkal, őseink tiszteletével, az akaratunk, a hitünk erejével. Tudod, ugyanakkor láthatatlanul, de érezve leheletüket ott vannak milliók melletted, akiknek szívében ugyanolyan erő emeli felfele a magyar zászlót! Mi csak tenni akartunk a magyarság hírnevéhez úgy, hogy közben nem mérlegelsz, csak mész lehajtott fejjel az utadon. Az egy évig tartó felkészülésben, a napi 500 vagy 1000 kilőtt nyílvessző lövése közben nem lehet erre mit mondani, akkor hogyan lesz a holnap, csak este, amikor összerogysz a fáradságod miatt, akkor kéred a Jóistent, a Sorsodat, adjon holnap több erőt neked. 11 világrekordot úgy lőni, ahogy megálmodta két család, ugyanakkor millió ember vágyaival, reményeivel, elvárásaival a lelkedben megmérkőzöl bárkivel a világon a kilőtt nyílvesszőiddel. Ani tanít, Kiara a Semmelweis Egyetemre, Laci az Óbudai Egyetemre jár, úgyhogy nagy nehézség tanulni és felkészülni. De Farkasnak születtek, kötelességük a harc! Nagy csata volt ez számunkra, talán az életünk csatája. Képzelje el a jelenetet mindenki. Eredményhirdetés. Mindenki ott van, és várakozik, aki számít: ott álltunk, és elmeséltük a díjkiosztó ceremónia porondján, hogy a 907 méteres álomhatárt miért is ostromoltam kitartóan éveken keresztül. Így lett jogcímem elmesélni a győztes jogán a 907. évi pozsonyi diadalt. Meghallgatták, és most már mindenkinek, még az amerikaiaknak is könnyes lett a szemük. Sírtak, és örültek a lövésnek! A sors úgy hozta, hogy Frank, egy 30 éve kint élő magyar barátom eljött a versenyre, és ebben a sírós hangulatban felolvasta Abraham Lincoln és a magyar szabadságharc huszárjainak közös történetét. Most már mindenki büszke volt, és szinte mindenki sírt. Ilyen hangulatot, ilyen lelkiséget vittünk mi ki büszkén a zászlónk mellett a Pepsi kóla országába!

Akkor most következzen a verseny részleteiről néhány gondolat:

A World Archery, a világ legjelentősebb íjászszervezetének (pl. ők rendezik az olimpián is az íjász számokat) nyílt nevezésű világrekordlövő versenyére érkezett ki a „Farkas-csapat”: Mónusné Ruszin Anna, Prokaj Kiara, Mónus László és a Farkas, Mónus József. Mónus József és családja Hajdúnánáson, és Mónus Laci párja, Prokaj Kiara pedig Egerben él. Valamennyien többszörös világrekorderek, többszörös világbajnokok. A versenyt Nevada és Utah határában lévő Salt Flatsen, a sós sivatagban rendezték most is, mint 1940 óta mindig. Az íjászcsapat egy éven keresztül készült számukra az év legjelentősebb versenyére. Önerőből versenyeztek, a magyar zászló becsületéért, ahogyan mondják. Segítséget Eger és Hajdúnánás városától kaptak. A világszervezet több íjtípusban és több íjerősségben hirdeti meg versenyét, hogy bármilyen fizikai erővel rendelkező íjásznak lehetőséget adjon a versenyzés során a legtávolabbi lövésre. Óriási párharcok alakultak ki a verseny során. Mónusné Ani a három lőtt világrekordjából a 70 # field recurve kategóriában lőtt óriásit! 438,44 métert. Illetve az angol longbow stílusban szerzett egy World Archery-világrekordot a 268,84 méteres lövésével. Kiara a Compound flight 39,7 # kategóriában lőtt 678 métert. Kiara is három világrekordot lőtt, ráadásul a vadászhegyes kategóriában kétszer is javítani tudott. Kiara az első körben lőtt a korábbi világrekorder 548 méterére szinte 130 méterrel nagyobbat. Nem sokat lehet erre mit mondani. Jól tette! Meglepő tény, hogy az ún. Robin Hood-íj, azaz az angol íjak világrekordlövő tabellájának összes, azaz a 35-50 # és korlátlan erősségben kizárólag magyar zászló leng a lövők nevei mellett, Mónus Lászlónak és a Farkasnak köszönhetően. Mónus László nagy csatát vívott a korábbi világrekorderrel, Tony Bakesszel, de Laci eredményét nem tudta ellenfele túllőni. Laci előbb túllőtte Bakes rekordját 1 méterrel, de azután még közel tízenhat métert lőtt rá. Így az új 35 # világrekord 254,94 méter. Nagy önfegyelemmel, türelemmel versenyzett Laci. Tavaly a target compound kategóriában lőtt 747,59 métert. Most visszajött a primitív íjak kategóriájába, mert szerette volna itt is a magyar zászlót kitűzni a győztes jogán. Megtette büszkén, rendíthetetlenül. Mónus József, a Fehér Farkas tavaly a korábbi 873,26 méteres Tony Osborn-világrekordot győzte le a 897,66 méteres lövésével. Mivel a Farkas évekkel ezelőtt a 907. évi  pozsonyi csata tiszteletére jelentette be, hogy átlövi a 907 méteres álomhatárt, ezért évről évre nagy várakozással vártuk az eredményeket. Tavaly világrekordjával a 897 méteres lövésével ténylegesen megközelítette, de most magabiztosan túl is lőtte azt. Sokan már korábban feladták volna, hiszen 897 métert sem tud lőni senki a világon rajta kívül ebben a stílusban, de tovább ment farkas módjára célja felé.

Éveken keresztül készült. Törte az íjakat, nyílvesszőket, semmit sem kímélve. A Magyar Íjász Szövetségtől semmilyen támogatást soha sem kapott. Még azt sem mondta neki vagy a csapatának, hogy a nevezési költségeit elengedik neki pl. a magyarországi világbajnokságon. Nyilván ez filléres költség a felkészülés és a versenyíjak, nyilak, utazás költségeihez, de még a gesztust sem gyakorolták velük szemben. Na, de térjünk vissza a versenyhez. Reménytelennek tűnő feladat előtt állt, hiszen senki a világon nem tudta átlőni ezen szabályok szerint a 900 méteres álomhatárt. De a Farkas most megtette! 918 méter lett a vége! 918 méter!
Forrás: kuruc infó

w

Megosztás