A Frank-házak

2020-03-03 | Budaörs
A Templom téren két kétszintes házat is találunk, melyek egykor a Frank család tulajdonában voltak. Az egyik a 20. sz. ház, a másik épületben a gyógyszertár található.

A két igen jómódú család generációkon keresztül szőlőműveléssel foglalkozott.

A 20. sz. házat Frank István (sz: 1836) építtette az 1880-as években. Ugyanebben az időben emeltette házát János nevű öccse, amelyben ma a Szent István Patika található. A földszinten eredetileg is patika működött. Mindkét épületet a megbecsült budaörsi mesterek, a Fültz –fivérek építették.

István fia János (sz:1871) házuk alsó szintjén hentesüzletet nyitott, ami hamarosan jól jövedelmezett. Feleségül vette Hölle Ilonát, a budaörsi pezsgőgyáros leányát.

Elnöke volt az 1924-ben megalakult Első Budaörsi Ipartestületnek. Fiuk, Márton az apja foglalkozását folytatta. Felesége, Michelberger Mária kiváló üzletasszony hírében állt. A szorgalmas házaspár felvirágoztatta a családi gazdaságot. Az ő tulajdonuk volt többek között a ma is ismert Frank-tanya. A családot utolérte a budaörsiek tragédiája. 1947-ben Németország keleti (NDK) részébe űzték őket. Pedig már azt remélték, hogy nem kell tartani a kitelepítéstől. Ám egy vasárnapon, amikor a család az ebédjét fogyasztotta, megjelentek a rendőrök. Még az ebédet sem fejezhették be, letették a kanalat és búcsút mondtak szülőfalujuknak.

Később egy felvidéki család kapta meg a házat, ahol a családfő szintén a hentes szakmában jeleskedett. Szorgalmasan tovább folytatta a húsfeldolgozást és az árusítást.

Ez a két régi épület részben még magán hordozza korának építészeti jegyeit. Megóvásra érdemesek, városunk értékeit növelik.

s.k.

Megosztás