A GÉPJÁRMŰFELTÖRÉSEK MEGELŐZHETŐK!

2021-07-06 | Közélet
A gépkocsifeltörések elkerülése érdekében kérjük, fogadják meg az alábbi tanácsokat:

– Mindig zárják be a gépjármű ajtaját, még akkor is, ha csak rövid időre távolodnak el a járműtől! A gépjármű lezárása a zárt udvarban, illetve garázsban történő tárolás esetén is szükséges.

– Mindig ellenőrizzék az ajtók nyithatóságát! Előfordulhat, hogy a lezártnak hitt gépkocsi ajtók nyitva maradnak, mert a zárak nem megfelelően működnek, illetve a központi zár nem jól funkcionál.

– Használjanak a gépjárműbe épített riasztóberendezést, illetve a jármű parkolását követően helyezzék élesített állapotba azt.

A kivilágítatlan, kisebb gyalogos- és járműforgalmú vagy elhagyatott területen hagyott járművek gyakrabban válnak bűnözők célpontjává. Javasoljuk, hogy parkolóhelyük megválasztásánál vegyék figyelembe a következőket:

– A gépjárművet lehetőség szerint tárolják zárható garázsban, vagy válasszanak őrzött parkolóhelyet.

– Amennyiben a jármű közterületen parkol, válasszanak jól megvilágított, nagyobb forgalmú területet.

– Az esetleges autófeltörés kockázatát nagyban csökkentheti a területet rögzítő térfigyelő kamera.

– Ne hagyjanak értéket gépkocsijukban, az autó nem biztonságos tárolóeszköz!

– Üres táskát sem szabad a kocsiban hagyni, hiszen a tolvaj csak a jármű feltörése után veszi észre, hogy nem zsákmányolt semmit. A gépkocsi feltörése a bosszúságon túl jelentős anyagi kárt is jelent.

– Személyes iratait és a jármű okmányait soha ne tartsák a személygépkocsiban! Ezek megszerzése további visszaélésekre adnak lehetőséget.

Amennyiben a bűncselekmény már megtörtént, a helyszínen található nyomok megőrzése érdekében, ne nyúljanak semmihez és értesítsék a rendőrséget a 107, 112 telefonszámon!

Feljelentéssel, bejelentéssel, panasszal kapcsolatban információt olvashat a http://www.police.hu/ugyintezes/beadvanytetel oldalon.

NE ADJON ESÉLYT A GÉPKOCSIFELTÖRŐKNEK!

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Osztály

 

Csillag-Simon Katalin r. zászlós

bűnmegelőzési előadó

Budaörs Rendőrkapitányság

Megosztás