A gyermekmunka elleni világnap - június 12.

2020-06-11 | Budaörs
Ismét egy világnap!- mondhatja az Olvasó. Talán azért szaporodik a világnapok száma, mert egyre több problémára kell felhívni az emberiség figyelmét. Ezt a napot 2002-ben tartották meg először a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) kezdeményezésére.

Ne gondoljunk az ipari forradalom korára, vagy a rabszolgatartás idejére, amikor nehéz fizikai munkára kényszerítették a gyermekkorúakat! Ez a szörnyűség a 21. században is jelen van, napjaink szégyene.

A 19. században a gyerekekkel veszélyes munkákat végeztettek a gyárakban és a bányákban. A kéményseprők a rákos megbetegedés miatt lassú halálnak voltak kitéve. A földeken dolgozó gyermekek kimerítő napokat töltöttek fizikai munkával, főleg aratás idején. A ruhagyártó üzemekben akár 18 órát is dolgoztatták őket naponta.

Míg a világ szerencsésebb felén a gyerekek dúskálhatnak a játékokban, addig a másik felén, nem hogy játékuk nincsen, de még a szabadidejüket is elrabolják. Nem mehetnek iskolába, alig van idejük enni, nem pihennek hétvégén, és nem tudják, mit jelent játszani más gyerekekkel.

 

Az ILO statisztikái szerint a 21. század elején a törvényi tilalom ellenére több mint 200 millió (5-17 éves életkor közötti) gyereket kényszerítenek munkára szerte a világon. A gyermekmunka főleg a fejlődő országokban mindennapos, itt gyakran már ötéves korukban elhagyják a szülői házat a gyerekek, hogy pénzt keressenek a család számára. A tanulási és játék lehetőségétől való megfosztottság mellett alapvető táplálkozási, egészségügyi igényüket sem elégítik ki megfelelően.

Árut rakodnak az állomásokon, árulnak az utak mentén, dolgoznak a mezőkön, gyárakban, bányákban. Prostitúció, pornográfia, drogkereskedelem, kényszermunka, rabszolgaság. Helyzetek, amik a gyermekmunka legrosszabb formáit jelentik, és amelyek gyermekek milliót hozzák kiszolgáltatott, kínzó, megalázó helyzetbe és veszik semmibe alapvető jogaikat. A gyerekek mindig olcsó munkaerő, könnyen cserélhetőek, nem panaszkodnak, és nem követelik a jogaikat egyszerűen azért, mert nem ismerik ezeket. Sok esetben a család létszükségleteit a gyermek munkája biztosítja.

Magyarországon a gyermekfoglalkoztatást 1840-ben szabályozta először az Országgyűlés. Jelenleg munkavállaló csak a 16. életévét betöltött személy lehet. A törvényes körülmények között megszervezett, 15 éves kortól lehetséges szünidei diákmunka nem minősül szabálytalan foglalkoztatásnak. A diákmunkásokat nem szabad túlóráztatni, továbbá éjszakai műszakban, veszélyes munkakörökben sem lehet őket alkalmazni.

Forrás:internet

s.k.

Megosztás