A hagyományőrző fagyizó

2020-08-29 | Budaörs
A nyári délutánokon sorok állnak a kis fagylaltozó előtt a Templom téren. A régi budaörsiek még emlékeznek az egykori Juhász cukrászdára, ami nem messze állt innen. Érdekes története van annak a cukrászdának. A Juhász fagyizót a leszármazottak vezetik.

Barátságosan köszöntötte és nagy gyakorlattal szolgálta ki a vendégeket Juhászné Hauser Marika. A vevők elégedetten távoztak, miközben ő a cukrászda és a család történetéről mesélt.

-Apósom, id. Juhász József cukrászmester 1947-ben Szatmárnémetiből jött Budaörsre és már ebben az évben megnyitotta Budaörsön az első cukrászdát. A makói származású felesége örökségének köszönhető a kezdő tőke. A szorgalmas család süteményeit, fagylaltjait hamar megkedvelték a budaörsiek. Aztán jött az erőszakos államosítás, és mindent elvettek, a berendezéseket, a szükséges eszközöket. Apósom Pesten lett gebines. A maiak talán már nem is tudják, ez a kifejezés mit jelent: egy kisebb vendéglátó egységet vezetett. Szívós kitartással addig takarékoskodott a család, míg 1970-ben Budaörsön újra megnyitott a Juhász cukrászda. A „békebeli” krémesekre még biztos sokan emlékeznek. A krém főzése már hajnali 3-kor megkezdődött. Amikor a hívek kijöttek a templomból, sorban álltak az üzlet előtt. 10 órakor nyitottunk, és egy vasárnap délelőtt elfogyott 11 pléh tepsi adag, amin tepsinként 110 (!) darab krémes volt. Apósom halála után a férjem –ifj. Juhász József vette át a cukrászda vezetését, mindössze 19 évesen. 1988-ban, a szocializmus utolsó évében, az akkori tanácselnök kitalálta, hogy a „maszek sort” le kell bontani. Úgy is történt. Helyére épült a sokat vitatott társasház tömbje. Kártalanították ugyan a családot, de nem a piaci értéknek megfelelően. Akkor Budaörsön olyan drágán tudtunk volna  üzletet vásárolni,hogy inkább a fővárosi Ráday utcában nyitottuk meg az új cukrászdát. Ez egy remek döntés volt, nagyon jó helyen van, a sétáló utcában. Magamról annyit, hogy a budaörsi Hauser családba születtem hetedik gyermekként. Édesanyám 47 évesen adott nekem életet, hat fiú után. A legidősebb bátyám 27 éves volt akkor. 18 éves koromban feleségül mentem ifj. Juhász Józsefhez és attól fogva a családi vállalkozásban dolgozom. Sajnos, a férjem 2008-ban meghalt. Azóta a fiúnk, Juhász József viszi tovább a családi vállalkozást.

Hat éve jöttünk vissza Budaörsre, itt márciustól-októberig vagyunk nyitva. A Rádayban van a főműhely, két nagy olasz típusú fagylaltgyártó géppel. 2015-ben az interneten lehetett szavazni a „Budapest legjobb fagylaltja” címre és akkor mi bekerültünk az első öt helyezett közé. A régi receptek szerint, hagyományos fagylaltot gyártunk, szintetikus ízesítés nélkül. Örülünk, ha elégedettek a vendégeink.

Ebben az évben másként alakult a nyitás, a járvány miatt. Az előírásoknak megfelelően később nyitottunk, először rövidített időben, de ma már 8 óra hosszat tartunk nyitva. Az előírásokat szigorúan betartjuk és fokozottan figyelünk a fertőtlenítésre. Naponta fertőtlenítővel lemossuk a pultot, a kilincseket. A tölcséreket tiszta kézzel előre betekerjük.  Reméljük, a második hullám nem következik be, és október 15- ig nyitva lehetünk, mint minden évben. –tájékoztatott Marika.

Nem is zavartam tovább, mert érkeztek a vendégek.

s.k.

Megosztás