A hűtlenség utáni gyász 1 hónaptól 1 évig is tarthat

2019-10-03 | Budaörs
A megcsalás kötődési sérülést okoz, trauma, de nemcsak annak, akit megcsaltak. Ha a két ember a párkapcsolatot meg szeretné tartani a megcsalás után is, tehát érzelmileg még mindig közel állnak egymáshoz, akkor türelemre, kitartásra és szeretetre van szükség. A fájdalmat meg kell élni mindkét félnek, ez az első lépés a gyógyuláshoz.

A megcsaló fél érzelmi állapotáról viszonylag kevés szó esik, talán azért, mert a legtöbb esetben a férfi lép félre, és a közhiedelem tényként kezeli, hogy a férfiaknak ez a génjeikben van, és képtelenek megmaradni egyetlen nőnél. Pedig ez nem így van, hacsak nem férfi szerepzavarról van szó, akkor a hűtlen férfi is kifordult lelki állapotban van a hűtlensége miatt, és mindketten olyanok, mintha nem is önmaguk lennének. A megcsalt fél gyászolni kezd, aminek több fázisa van: ennek része a düh, harag, és része az önmagába fordulás is. A gyászreakció egyénenként változó, egy hónaptól akár egy teljes éven át is tarthat, a személyiségtől függ, mennyi időre van szüksége.

A megcsalás után érzett trauma a gyászidő után alattomosan szunnyad, és megtörténhet, hogy egy félreértett félmondat miatt akár öt évvel az eset után is belobban az agyba a fájdalom.

Sereg Tímea

szexuálterapeuta

 

Megosztás