A kávé jót tesz az egészségnek?

2019-10-31 | Budaörs
Aki szeret kávézni, örömmel olvassa az ilyen híradásokat - aki pedig nem szereti a kávét, annak talán mindegy is.

Mindenesetre már számos tanulmány demonstrálta a kávéfogyasztás és az egészségi kockázatok csökkenése közötti kapcsolatot. Bizonyították, hogy például a 2-es típusú diabétesz, bizonyos típusú rákok és a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát is csökkenti a kávéfogyasztás.
A medicalxpress.com tudományos portálon ismertetett új kutatás kimutatta, hogy a kávézás a bél baktériumflórájára is kedvező hatással van.
Vizsgálatok szerint a rendszeresen, napi több alkalommal kávézók baktériumflórája gazdagabb volt, a baktériumok egyenletesebben oszlottak el a vastagbélben, továbbá gazdagabbak voltak a gyulladásgátló tulajdonságaikban is, és jóval kisebb valószínűséggel tartalmazták azt a baktériumtípust, amely az emésztési rendellenességekhez és az elhízáshoz köthető.
Noha a tudósok nem értik teljesen a kávé mikrobiomra gyakorolt hatásának mechanizmusát, arról meg vannak győződve, hogy a bél baktériumflórája nagyon fontos az általános egészség szempontjából.
Természetesen – mint ahogy ezt mindannyian tudjuk – nem csak a kávé segíthet az egészség megőrzésében. Ez egyúttal jó hír azoknak, akik valamilyen okból nem isznak vagy nem ihatnak kávét. „Minden növény, ami természetes állapotában gazdag rostokban, polifenolokban és antioxidánsokban, segít a rák, a cukorbetegség és a szív és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben” – szakember véleménye szerint.
(Tudom, hogy már minden hírt, amely bármilyen élelmiszer hasznát vagy káros hatását taglalja, kétkedéssel fogadunk, sokszor legyintve: biztosan valamelyik „lobbi” mesterkedése, a szakemberek, újságírók lefizetése, stb. – ez van, ilyen világban élünk. Próbáljuk használni a saját józan eszünket – és a gusztusunkat, mi ízlik, mi nem.)
Szk
(Forrás: mti)

Megosztás