A képviselő-testületi ülésen történt 2023. szeptember 13-án

2023-10-03 | Képviselőtestület
Néhány közérdekű témát kiemeltünk: szúnyogok, kötelező komposztálás, városi támogatások, Lenz hűtőház...

Szúnyoggyérítés (Isten ments, hogy szúnyogirtást mondjunk!)
Wittinghoff Tamás polgármester a szúnyoggyérítés problémája kapcsán hozzátette, hogy az önkormányzat folyamatos egyeztetést folytat a környező budapesti kerületekkel és Törökbálinttal is, mivel a probléma nem áll meg a városhatáron, együtt kell megoldást találni. Ugyanakkor, a biológiai szúnyoggyérítés valóban kevésbé hatásos, mint a sokkal károsabb kémiai megoldás.

Halag Mónika, a BTG általános igazgatója elmondta, hogy több intézettel felvették a kapcsolatot és egy edukációs programon is dolgoznak a szúnyogprobléma megoldása érdekében. (Vajon ez mit jelenthet? A szúnyogok iskolába járnak majd?)

Háztartási komposztálás

Farkas Benedek (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) érdeklődött a háztartási komposztálás bevezetésének menetéről is, amelyet a jövő évtől uniós kötelezettségként kellene bevezetni.
Lőrincz Mihály a komposztálás kapcsán hozzáfűzte, hogy az önkormányzat évekkel ezelőtt sikeresen pályázott az ehhez szükséges eszközökre, amiket a lakosság megkapott, illetve a honlapon is elérhető egy részletes tájékoztató a helyes házi komposztálásról.

Az autópálya másik oldalán

Török István, képviselő jelezte, hogy a Méhecske utcai buszmegálló környéke balesetveszélyes. A Seregély utcai körforgalomnál lekerült a súlykorlátozási tábla, ezért a kamionok megfordulása problémás. A reptér környékén pedig van egy terület, ahol egy cég a járdára ültetett dísznövényeket, kéri a hivatal munkatársait, hogy nézzenek utána. Majd egy lakossági kérést tolmácsolt a helyi kisbusz menetrendjének megváltoztatásáról.

Lőrincz Mihály válaszában elmondta, hogy a Méhecske utcai buszmegálló nem a városé, jelezni fogják az illetékesek felé az igényt. A Seregély utcai körforgalomnál megvizsgálják a problémát. Felszólították a vállalkozást, aki a növényeket telepítette, és amennyiben a cég nem reagál, az önkormányzat a cég költségére megcsináltatja. A kisbusz menetrendje több más közösségi közlekedési jármű, vonat menetrendjéhez van igazítva, a megváltoztatása problémát jelent.

Meghosszabbították a Clementis u. 18/a. szám alatti önkormányzati tulajdonú ingatlan bérleti szerződését.

Társasház felújítása városi segítséggel
Elfogadták a Szabadság út 66. sz. alatti társasház támogatási kérelmét azzal, hogy a felújítás költségének a felét visszatérítendő támogatás formájában nyújtja az önkormányzat.

Kiegészítésként elmondta a polgármester, egy vihar során vált nyilvánvalóvá, hogy a társasház egy része javításra szorul. Mivel az épületet nehéz helyzetben lévők lakják, méltányosnak ítélték a támogatási kérelmet. De nem szeretnék, hogy ebből precedens legyen, hiszen az önkormányzat nem vállalhatja át magántulajdonban lévő épületek javítását.
A szociális szempontok mellett ezúttal azért tettek itt kivételt, mert az épület helyi védelem alatt áll. Mivel időközben kiderült, hogy a javításra tett ajánlat az egyik tulajdonostól érkezett, a hivatal újabb árajánlatokat kért be, de ezek magasabbak voltak az eredetinél. (Egy ötlet: Jó lenne, ha kis tábla jelezné Budaörs épületein, ha védettséget kaptak. Nincs már olyan sok belőlük!)

Új közösségi kert
Jóváhagyták egy közösségi kert létesítését az Otthon utcában. A közösségi kertet a Kőhegyi Civil Egyesület hozza létre, és szabályos, átlátható módon kezeli, bárki számára hozzáférhetővé teszi.

A Lenz hűtőház sorsa
A képviselő-testület 2023. április 26-i ülésén arról határozott, hogy az önkormányzat megteszi a szükséges intézkedéseket a budaörsi vasútállomáson lévő, Lenz József által építtetett hűtőház tulajdonjogának megszerzése érdekében. A MÁV arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy az épületet bérbe kívánja adni, és már meg is találták a bérlőt, aki azt a kötelezettséget vállalta, hogy használatbavétel esetén teljeskörű felújítást végez el. (Vajon ez védett épület?)

Többlettámogatás az állami iskoláknak
Jóváhagyták, hogy az állami fenntartású budaörsi általános iskolák és az Illyés Gyula Gimnázium saját helyiségeinek bérleti díjából származó összes bevétellel megegyező többlettámogatást nyújtson az önkormányzat az intézményeknek. Ezzel további 20 millió forinttal járul hozzá az önkormányzat az iskolák szakmai kiadásaihoz.

Veszteséges a városi uszoda
Az energiaárak drasztikus emelkedése miatt, az energiamegtakarítás ellenére is veszteséges lett a Budaörs Városi Uszoda Sportcsarnok és Strand, ezért a képviselők a bérleti szerződést és az üzemeltetéshez történő hozzájárulást ennek megfelelően módosították.

Kiegészítésként a polgármester elmondta, hogy a nyári táborok lezárultával a strandrész kihasználatlanná vált, ezért takarékossági okokból ezt lezárják, de a napozást továbbra is biztosítják a benti medencékben úszók részére.

Új utcanév
A vasútállomás környékén lévő 4013 helyrajzi számú közterület elnevezéséről döntöttek, elfogadták az Akron utca elnevezést.

Tüzifa

Jóváhagyták, hogy idén télen is biztosít szociális tűzifát az önkormányzat a rászorulóknak.

(Forrás: budaors.hu)

A napirendi pontokat ebben a cikkünkben olvashatták.

(SzK)

Megosztás