A kóborló kutyák és a chip

2021-02-08 | Közélet
Mit teszel, ha egy autók között rohangáló kutyát találsz? Mit teszel, ha valaki azért ült autóba pórázzal felszerelkezve, hogy a neten látott kérdés nyomán segítsen megtalálni a gazdit? És sikerül megtalálni? De érdemes?

Valós történet, amit most elmesélek:
Az egészségügyi központ környékén történt, hogy arra járó fiatalok megsajnálták ezt az autók között rohangáló, célt vesztett kutyust és mivel nem tűnt agresszívnek, próbálták telefonon és a neten kideríteni, ki lehet a gazdája és, ha nem jelentkezik, hol lehet a kutya chipjét leolvastatni. Közben megérkezett a pórázt hozó fiatalember is és ezután több órás péntek esti séta következett…

A lakótelepig vitték a kutyust – mint jóval később kiderült, Hektor a neve -, ott az állatorvosi asszisztens megvizsgálta a chipet és SEMMI ADATOT NEM TALÁLT RAJTA! Elég elgondolkodtató: Hogy lehet ez?
Visszaindultak a kutyával a városközpontba és elkezdődött a fejtörés: Mit csináljanak vele? Izzott az internet és a telefon, az állatvédők felajánlották: Ha nem lesz más megoldás, érte jönnek. Közben szomszédok, ismerősök kapcsolódtak be és „állatmentőink” végre kaptak egy címet a Szép utcában, hogy ott lakik a kutya. Persze ott csak a sötétség fogadta őket, látszólag nem volt otthon senki. A kerítés és kapu láttán nehéz volt elképzelni, hogyan is jöhetett ki ez a kutyus onnan…

A történet vége – vagy talán csak egy epizódja – a több órás jövés-menés után: a kutya gazdájának, vagyis inkább gazdasszonyának egy volt családtagja érkezett és beengedte a kutyát az udvarra.

Azért nem ez a megnyugtató befejezés, mert a budaörsiek fb-csoportban újra olvasható volt ezután: Hektor újra az utcán van, riogatva a biciklis vagy kiskutyás gyerekeket, felnőtteket.

Mit tehet ilyenkor a hatóság, ha a kutya gazdája láthatólag nem látja el megfelelően a feladatát, ezzel veszélyeztetve a járókelőket?
Hogy lehet az, hogy egy chipen nincs adat?

Igyekszünk utánajárni…
SzK

 

Megosztás