A konyhád is lehet környezettudatos

2020-02-29 | Budaörs
Beltéri komposztáló, víztakarékos csaptelep, okoshűtő: egy új konyhabútor remek apropó lehet arra, hogy elmozduljunk a zero waste, azaz a hulladékmentes életmód irányába.

Ha egy felújítás vagy építkezés alkalmával azt fontolgatjuk, hogy az életmódunkon is változtatunk, ezt érdemes már a tervezési szakaszban figyelembe vennünk.

Biztosan szükségünk lesz egy 2-3 rekeszes szelektív gyűjtőre, és – amennyiben nincs kertünk vagy nagy erkélyünk –  úgy praktikusan a mosogató környékére egy beltéri komposztálót is el kell helyezni a zöldhulladéknak.

A szakértő szerint a benti komposztálás ma már nem megy a stílusos konyha rovására, hiszen remekül záró, mutatós komposztálóedényeket lehet vásárolni. Ha nem rendelkezünk kamrával, azt is gondoljuk át, hol fogjuk tárolni a csomagolásmentes vásárláshoz elengedhetetlen üveg vagy fém tárolóedényeket.

A környezettudatos konyha kialakítása a megfelelő anyagválasztással kezdődik. Jó választás lehet például a keményfa, ami minőségi, tartós és akár többször is fel lehet újítani.

Fontos, hogy minél kevesebb műanyagot tartalmazzon az alapanyag, így nem terheli a környezetet, ha egyszer megválunk tőle.

A szakértő a háztartási gépekkel kapcsolatban is megfogalmazott néhány tippet: a mosogatógép beszerzése az energiafogyasztás ellenére is kifejezetten fenntartható beruházás, ugyanakkor egy zárható mosogatótálca és a víztakarékos csaptelep is sokat segít a víztakarékosságban. A konyhában fontos az energiatakarékosság, először is figyeljünk arra, mennyi vizet használunk. A hűtő lehetőleg legyen távol minden hőforrástól, amely növelheti a fogyasztását, és hagyjunk megfelelő helyet a kondenzátor szellőzésének. A sütés-főzéshez olyan eszközöket javasol, amelyek minimális fáradt olaj termelése mellett teszik lehetővé ízletes ételek elkészítését.

forrás: Élő bolygónk

s.k.

Megosztás