A kullancs

2023-07-12 | Budaörs
Ma személyesen találkoztam egy kullanccsal.Azonnal nem vettem észre a csípést,csupán egy kör alakú piros foltot fedeztem fel a karomon.Eddig nem foglalkoztam ezekkel az atkákkal,de most hogy érintve lettem elolvastam a róla tudni valókat.
A kullancsok parazita életmódot folytató élőlények, amelyek az ember, szárazföldi emlősök, madarak, hüllők, esetleg kétéltűek bőrén rögzülve, azok vérével táplálkoznak. A vérszívás során számos kórokozót juttathatnak be a gazda vérkeringésébe, így az ember és a háziállatok kellemetlen, akár végzetes élősködőiként, érthető, hogy a „nemszeretem” állatok közé tartoznak.

Tévhit hogy a kullancs rovar, nem rovar hanem a legnagyobb méretű atkának számít. Világszerte több mint 800 faja ismert, de Magyarországon csak 42 féle kullanccsal találkozhat az ember.

Egy óriási kullancs
Akár 3 ezer petét is le tud rakni 1 db felnőtt nőstény
BIG kullancs
A hím kullancs megtermékenyíti a nőstényt

Jó de mivel működik?

Fejlődésükhöz mindenféleképpen vérre van szükségük, de ennek ellenére érdekes tény hogy életük 90%-át tölti áldozat nélkül.

Ha élete során csak 10%-ot tölti az őt éltető áldozatán akkor mégis meddig él, mit csinál a több időben?

6 évig is képes élni,de képesek hosszú ideig (hónapokig, akár évekig is) vérszívás nélkül túlélni vagyis ezek csak úgy nem hallnak éhen az erdőben. Sőt nem is fagynak ki, nem sülnek ki, elég strapabíróak sajnos. Télen, vagy a forró kánikulában vegetálnak, ülnek a fotelben. Hideg ellen elbújnak pl vakondtúrásokba, fa kérge alá stb, nyári nagy meleg ellen meg mondjuk a pockokat szívogatják szintén a föld alatti vájatokban. De sünöket is szereti a kullancs, egy sündisznóba találtak már 238 kullancsot is! Tehát a sünök is erős Lyme kór terjesztők. Méghozzá ezt a rekordszámot egy Margitszigeti sünben találták…

Akkor ha 6 évig él mindig ott vannak pl az erdőben?

Igen, tehát az év bármely szakában találkozhatunk velük, de ha a napi középhőmérséklet eléri illetve meghaladja az 5 fokot akkor a susnyásban bolyongó vérrel rendelkező élőlényekre már támad is.

Kullancs életciklusa

Akkor mi a kullancs ellenszere, hogyan írtsam ki?? 

A kullancsoknak vannak természetes ellenségeik. De hiába eszi meg őket némely madárfaj, vagy hiába öli meg őket némely fonálféreg, vagy a mocsárteknősök megeszik őket, a fűrkészdarazsak is kedvelik de van egy kis probléma, ezek egyike sem él Magyarországon. Vagyis itthon nincs természetes ellenségük. Legalábbis azt a pár gyöngytyúkot amik kullancsot is esznek még nem láttam erdőben… vagyis a gyöngytyúk mint természetes ellenség elhanyagolható.
Kipermetezni sem lehet őket mert az Eu betiltotta az ellenük használt permetszert (Actellic 50 EC, hatóanyaga pirimifosz-metil). Nem azért mert védett a kullancs egyes tévhitek szerint hanem azért mert az ellene használt szer egy csomó hasznos élőlényt is elpusztított (szinte kivétel nélkül minden rovart) így jelentősen felborítva az ökoszisztémát. Sajnos kifejezetten kullancs ellen nincs engedélyezett permetszer. Szúnyogok ellen rendszeres a permetezés, de a kullancs elleni szerek sok hasznos élőlényt is kiirtottak így betiltották a permetszerét.
Elég abszurd hogy mennyire veszélyes a kullancs és mégsincs ellene engedélyezett permetszer. Maximum pult alól.
Sokan így olyan egyéb növényvédő szereket használnak vagy beltérre engedélyezett szereket amik a kullancsot is megölik. Pl halkan megsúgom hogy istálló fertőtlenítésre (zárt térbe) engedélyezett Actellic is kiöli a kullancsot, vagy a Decis Mega is hatásos, de egyéb főként légzésbénító mérgeket is kipróbálhattok.
Update: magyar kutatók felfedeztek egy olyan gombafajt amelynek vizes oldatával permetezve csak és kizárólag a kullancsot de azt 100%-osan elpusztítja. Már csak egy befektető kellene…


Szóval kiirtani nem tudom, akkor mégis hogyan védekezzek a kullancs ellen?

Kerüld ki az erdőket, susnyásokat, ne menj magas fűbe stb. Ha meg mégis ilyen helyre mész akkor lehetőleg zárt ruházatban illetve folyamatosan kullancsvizitet tartva figyelni kell magadat nincs-e már rajtad.
Írtani nem lehet legálisan, de riasztani különböző kullancsriasztó szerekkel lehetséges őket.  Ruházatot, bőrt be kell fújni egy aeroszollal majd onnantól fogva x ideig a szertől függően kikerülnek a kullancsok. Kullancsriasztó szer pl a GalaktivBio, de sokféle sokfelé szabadon vásárolható. Az ultrahangos kullancsriasztókkal sok a negatív tapasztalat, azokat nem ajánlom.

Hogyan találja meg az áldozatát a kullancs?

Haller szerv a lábában található

Van amelyiknek van szeme és meglát, de olyan kullancsfaj is van amelyiknek nincs szeme. A világon több mint 700 kullancsfajtát találtak már, de itthon Magyarországon csak 42 féle kullanccsal találkozhatsz. Mivelhogy sokféle van sokféle módon is találnak meg. Vagy meglátnak vagy egy biológiai radarral (Haller szerv) bemérnek. A haller szerv az első lábakon található,  érzékeli a levegő mozgásait, a hőmérsékletet, páratartalmat, szén-dioxidot, ammóniát és a fajtársaik által kibocsátott feromonokat is.  Ilyen max 2 méter magasba szoktak felmászni és némely faj ráakaszkodik az emberre, de olyan is van amelyik a magasból ráveti magát az áldozatára. Madarakba is gyakran találhatunk kullancsot, pedig a madár repül, fürge, gyors és ha a madárra rá tud menni akkor sejtheted hogy emberként nincs menekvésünk előlük.

Mi lesz velem ha pl rám ugrik egy kullancs? 

Semmi különös, tapadókorongos karmaival mászkál rajtunk és keresgéli a legjobb helyet a vérszíváshoz. Hőérzékelőjével kiméri a legközelebbi kapilláris eret vagyis hajszáleret, és ha az a hely fénytől védve, izzadt, párás helyen van már el is kezd letelepedni.

Hogyan is? Rád köp egy kis érzéstelenítő nyálat, majd vissza is szívja,  majd felső állkapcsait egymás felé fordítja és elkezdi párhuzamosan mozgatni őket mint két fűrészlapot (úgy is néz ki) majd felvágja vele a bőrünket. Ha a bőrünket felvágta akkor a szipókáját (szájszervét) is elkezdi bedugni a sebbe majd horgaikat kifordítja hogy rögzítse magát, sőt egyes fajok cementszerű anyaggal is odaragasztják magukat a bőrhöz, szinte légmentesen lezárva és beragasztva szájszervét a bőrbe.
Német kutatók elektronmikroszkóppal filmre is vették hogy hogyan fúródik a bőrbe a kullancs:

Aztán ha sikeresen rögzült rajtunk a kullancs akkor még vérhígító illetve véralvadásgátló anyagokat is fecskendez belénk majd elkezdi magát teleszívni vérrel.
De ez a kisebbik gond.

Akkor mi a legnagyobb veszélye a kullancsnak?

Mivel hogy a kullancs sokáig él, sok helyen, sok mindenben és sok mindenkiben megfordul így ezen idő alatt sok minden fertőt is magába szív a vérrel. Sőt hogy hatványozzuk a bajt a fertőzött kullancs a fertőzéseket még az utódainak is továbbörökíti. Tehát a fertőzés a legnagyobb veszély. Csak pár száz betegséget terjeszthet. Vírusokat, baktériumokat, sőt még egyéb parazitákat, férgeket is terjeszt. Annyira fertőző hogy a kullancs elporladt testének, vagy az ürülékének darabjainak belégzése is fertőzhet, sőt kullancsürülékkel vagy kullancstetemmel szennyezett étel fogyasztásával is elkaphatjuk a kullancs által terjesztett betegségeket.
De ha ez nem lenne elég akkor jó ha tudod hogy egyes tejelő állatok, pl szarvasmarha, juh, kecske stb a tején keresztül is fertőzhet illetve több bizonyított fertőzést is okozott már. Tehát a fertőzött kullancs megcsípte pl a kecskét, az ember meg megitta a kecsketejet és így az ember is fertőzött lett.
Sőt ha pl egy benned vagy a kutyába stb lévő kullancsot akarunk kiszedni kézzel meg sem szabad fogni!

Mert hogyha valaki pl körömmel akarja kiszedni akkor a körömágyi mikrosérüléseken keresztül még a kullancsot eltávolító személy is fertőződhez.
Na mostmár tisztában vagy vele hogy mennyire fertőző. Akkor belegondoltál már hogy mi van ha megcsíp??? Hát akkor a nyálával stb stb már nyomja is beléd az adagot, lesz mitől félned az biztos.

Milyen betegségeket terjeszt a kullancs, van-e ellene védőoltás?
Sok sok betegséget terjeszt, de embereket az alábbi leggyakoribbak szokták megfertőzni.
Kullancsencephatilisz (agyvelő és agyhártyagyulladás): elsősorban az ember betegíti meg, fő tünetei: influenzaszerű tünetek, hányás, szédülés, fejfájás, izom, ízületi fájdalom, idegrendszeri károsodás, bénulás.
1000-ből egy kullancsban fordul elő átlagban.

Lyme kór: a kullancsok 95%-a hordozza, csípés után egy nagy piros úgynevezett lyme folt alakul ki ami tutira bizonyíték hogy vesztettél, de nem mindenkinél jön elő.

lyme folt
Lyme-folt

Ez egy fura kór, sok betegség tünetét képes utánozni, 10 évig is lappanghat tehát bármikor kijöhet nem közvetlenül a csípés után,  a krónikus fáradságon át, a szimpla hőemelkedésen keresztül a látás, hallás egyensúlyzavaron a bénulásig sokmindent okozhat. Ja és védőoltás nincs ellene, nagyon erős antibiotikummal (Doxicyclin) próbálkoznak elnyomni vagy pusztítani a fertőzést kevés sikerrel. Lyme-kórt okozó Borrelia burgdorferi baktérium az eddig ismert egyetlen olyan organizmus, amely működéséhez nem igényel vasat -, ez az egyedülálló képesség teszi lehetővé, hogy a kórokozó kicselezze az immunrendszert, amely a nem kívánt betolakodók ellen többek között a vas teljes megvonásával veszi fel a harcot.

Nem UFO, kullancstámadás nyoma

Az igazolt Lyme-kór végleges kizáró ok véradásnál.

Erlichiosis: (vérzéses kullancsláz): a kórokozó az ereket támadja meg, bőr alatti vérzéseket, orrvérzést, láz, fejfájást, ízületi gyulladást stb okoz.

Erlichiosis
Szerintem ennyi bőven elég lesz, de még gyakori a tularemia (nyúlpestis), mediterrán foltos láz, tibola, babesiosis stb stb.
A sok sok betegség közül csak egyetlen egyre van védőoltás, az az agyhártyagyulladás, ez is egy drága oltássorozat amelyet 5 évente ismételni kell. Tehát hiába oltottak be ez ellen, attól még kerülni kell a kullancsot.
Az igazi megoldást egy olyan oltás jelentené amitől a kullancs nem megy bele az emberbe. De sajnos ilyen még nincs.
Szokták is emlegetni: FŰRE LÉPNI TILOS.
De újabban a globális klímaváltozás miatt itt Magyarországon is meg fog jelenni a kullancsok által terjesztett Krími – kongói vérzéses láz is.
Hogyan távolítsam el a kullancsot ha minden óvintézkedés ellenére belém fúrt?
Kullancs szájszerve
Minél hamarabb kiszeded annál kisebb az esélye a fertőzésnek.  De nagyon nem mindegy hogy hogyan szeded ki. Pl zsírozni, ecetezni vagy bármivel kenegetni tilos mert elkezd fulladozni, öklendezni és még több fertőző nyálat ürít beléd. Ez csak ront a helyzeten. A gyufától sem ijednek el, a facebookos történetnek se higgyetek.  A nagy „hátuljánál” semmiképpen se fogjátok mert akkor megint csak belétek préselődik ki a bele a sok fertőzéssel egyetemben. A nyakánál minél közelebb a bőrhöz kell megfogni egy csipesszel, majd óvatosan húzni hogy a bőröd felemelkedjen egy kicsit és várni. Csavargatni sem szabad. Kb fél perc alatt elenged téged magától is. Ha kitéped benned marad a feje, mert mint írtam feljebb, horgokkal kapaszkodik, sőt be is ragasztja magát, hagyni kell hogy magától engedjen el így a legkisebb az esély hogy megfertőzzön.
Gyógyszertárakban  kapható kullancseltávolító kanál, nézd meg ezt: (legyen otthon)
A kanál díjnyertes magyar találmány, lásd lentebb képen és videón:
Forrás Wikipédia
Major Edit
Megosztás